„Klubrádió
Reggeli gyors

Fekete-Győr: A demokrácia utolsó védőbástyája az ellenzék

24/03/2020 16:31

| Szerző: Klubrádió

Az úgynevezett felhatalmazási törvényről kérdeztük Fekete Győr-Andrást, a Momentum elnökét, aki szerint a demokrácia utolsó védőbástyája ebben a helyzetben a magyar ellenzék. Elfogadhatónak tartaná, hogy a válság kezelésére a különleges jogköröket kapjon a kormány, de ezek időkorlát nélküli bevezetését semmiképpen nem támogatja.

2020. március 24. Reggeli gyors / részlet, Fekete-Győr András (20.03.24.)
06:52
00:00

Az ellenzéki pártok nem támogatták az időkorlát nélküli rendeleti kormányzást hétfőn az Országgyűlésben. Elindult erről egy vita, Fekete-Győr Andrásnak is megjelent egy cikke A demokrácia nem lehet karanténban címmel, ebben úgy fogalmaz, ez a bizonyos felhatalmazás nem lehet korlátlan, nem tarthat akármeddig, 30 naponta felül kellene vizsgálni, hogy megfelelően használta-e fel a kormány.

Fekete-Győr András a Klubrádiónak azt mondta: az ellenzék most azt teheti, amit meg is tett – nagyon helyesen –, hogy nem járult hozzá a négyötödhöz a „diktatórikus szabály” meghozásában. Különösen visszásnak tartja, hogy a kormány nem veszi észre, hogy most, a járványhelyzetben igazán szükség lenne a nemzeti összefogásra, nem veszik figyelembe a magyar lakosság felét képviselő ellenzéki pártokat.

A Momentum elnöke szerint is kapja meg a kormány a rendkívüli felhatalmazást a válság kezelésére, de az nem megengedhető sehol az Európai Unióban és nyugati világban, hogy ezt korlátlanul folytassák. Kell lennie egy bizonyos időtartamnak, amely után a parlament felülvizsgálja, hogy szükség van-e még az intézkedésekre – tette hozzá.

Azt is mondta, ha az Európai Parlament meg tudta oldani, hogy online tartsa a szavazásait, ezt elvárnák a magyar parlamenttől is. De ha nem szeretné elfogadni a 30 napot a kormány – tette hozzá – , akkor legyen benne egy végpont, három hónap, a nyár elején, amikor újra szavaz a parlament.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára ugyancsak az indexen megjelent véleménycikkében azt emelte ki: az alaptörvény nem függeszthető fel, és az megfelelően szabályozza a különleges jogrendet is. Fekete-Győr szerint viszont abban az országban, ahol az Alkotmánybíróságot elárasztották fideszes pártkatonákkal, és nekik kellene védeni az alaptörvény szellemiségét, így ez nem megnyugtató. Szerinte mosolyogtatók ezek a „garanciák”, és semmibe nem kerülne a kormánynak a parlamenti kontroll fenntartása.

Hangsúlyozta: a demokrácia utolsó védőbástyája ebben a helyzetben a magyar ellenzék, nagyon helyes, hogy együtt szavaztak (a Mi Hazánk képviselői a Fidesszel szavaztak – a szerk.). Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor hétfőn azt mondta, ha az ellenzék nem támogatja, ők akkor is megszavazzák kétharmaddal ezt az intézkedéscsomagot. Fekete-Győr András erre úgy reagált: az legyen a Fidesz problémája, ha teljes felelősséget akar vállalni az intézkedéseiért. Szerinte készülhet arra a kormánypárt, hogy nagy társadalmi megmozdulás lesz a járvány után, ha így marad ez az állapot.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Momentum/Facebook

Reggeli gyors
2020.03.24. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes