„Klubrádió
Esti gyors

Fázni, és nem pofázni – Dési János jegyzete

19/12/2022 18:02

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Ha a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum, és Kollégiumba járó fiatalok pólóra vennék a kabátot, akkor a NER meginogna, a pápa kiátkozná az iskola tanulóit és a reformáció szelleme beköltözne a jéghideg falak közé.

2022. december 19. Esti gyors-részlet (2022.12.19. Dési János jegyzete)
05:15
00:00
Miért nem sikeres a bátor pedagógusok mozgalma?

Nézzük: A kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium épületében 15 fok volt a múlt héten.

A hírek szerint az egyházi fenntartású iskola igazgatója elkobozta a diákoktól a hőmérőket. Egyúttal megtiltották a gyerekeknek, hogy kabátot vegyenek fel, mert az igazgató szerint most a tornacipőhöz, a „bokavillantós” nadrághoz és a „szakított farmernadrághoz”, pólóra vennének kabátot.

Amiből így első villantásra úgy tűnik a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum, és Kollégium igazgatója tökkelütött hülyéknek nézi a diákjait. Akik még felöltözni sem képesek. Érdekes, hogy a retrográd pedagógia egyik jellemzője, hogy a diákok hajviseletébe, öltözködésébe kívánnak beleszólni. Idősebbeknek ott volt a hosszú haj tilalma, aztán a farmerhordók cimboráltak az ördöggel, édesanyámék a legnagyobb hidegben sem hordhattak nadrágot egy jobb fővárosi gimnáziumban. A mi időnkben már csak a viszonylag ártatlan köpenyhordáson ment a vegzatúra. Odáig azért nem merészkedtünk, hogy anélkül legyünk a suliban, de az utcán már nem hordtuk és a lázadóbb szelleműek, dacolva a szigorú tanári tekintéllyel, be sem gombolták. Meg is lett az eredménye. Összedűlt a szocializmus – nyilván nem csak a gombolatlanság miatt, de tuti biztos vagyok benne, hogy alaposan aláásta a rendszert a lázadás felütött szelleme.

Nyilván, ha a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum, és Kollégiumba járó fiatalok pólóra vennék a kabátot, akkor a NER meginogna, a pápa kiátkozná az iskola tanulóit és a reformáció szelleme beköltözne a jéghideg falak közé.

Az iskola igazgatója minden valószínűség szerint alapítója lehet a Vármegyei Főispáni Körzetvezetői Főtankerület Rajnák László Katolikus Brigádnak (röviden VáFőKöFőRaLáKaB). Rajnák volt az, aki az előző átkosban az ifiparkban tartott rendet. Különösen ráment a hajviseletre és az öltözködésre és szüksége esetén maga is gumibotozott egy kicsit.

Jó, a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum, és Kollégium igazgatója nem gumibotozik. Arról sincs hír, hogy az iskolai csendőrséget vagy a helyi inkvizíciót vetné be. És ezt mindenképpen a javára kell írni. Külön édes megoldás a hőmérők beszedése, mert nyilván, ha nincs hőmérő, akkor nem is fázol. Lehet, hogy 15 fokot mutatna, de ha nincs, akkor nincs. És akkor 15 fok sincs sőt, ha télikabát sincs, akkor hideg sincs – nyilván akkor meleg van. Éljen a szubjektív idealizmus.

Az iskolaigazgató persze gondoskodhatna arról, hogy legyen melegebb, reklamálhatna, kérhetne segítséget az egyháztól, amely egyébként az államtól háromszoros-négyszeres fejpénzt szokott kapni, az államiakhoz képest. Tábortüzet rakathatna a használhatatlan tankönyvekből, szénszünettel próbálkozhatna és ráteríthetné a meleg kabátját arra a tanulóra, akinek csak egy vékony felöltőre futotta. De nem, neki az ellenfelei a diákok, azokat kell legyakni – meghallotta a korszellemet.

Hiszen az oktatással foglalkozó diktatúraipari szakvezető egy rendőr, aki nyilván jó hatásfokkal tud eljárni olajbűnözőkkel, robbantgatókkal, bombagyárosokkal szemben. Aki parancsba tudja adni a személyzetének, hogyan öltözzön, aki a rend, csend fegyelem híve – bár szerintem a demokratikus rendőrségek ezen már régen túlléptek – aki erőteljesen közreműködik abban, hogy az iskolák színvonala minél vacakabb legyen, hogy minél kevésbé tanuljanak meg gondolkozni és önállóan dönteni.

Az efféle rendőrnek, akinek most az oktatás és az egészségügy lerohasztásában vannak elévülhetetlen bűnei, természetes szövetsége a diákjait piszkáló igazgató. Ők tartják fent Orbánt.

Dési János jegyzete a 2022. december 19-i Esti gyorsban hangzott el.