„Klubrádió
Esti gyors

Ezt nem szabad még mutyik látszatával sem elrontani – Kárpáti János jegyzete

4/02/2021 18:00

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Most nagyon szubjektív kijelentés következik. Én személy szerint hideglelést kapok attól a bizalmatlanságtól, ami az orosz vakcinát övezi. Egyáltalán nem feltételezem, hogy a moszkvai Gamaleja kutatóintézetben úgy mennének a dolgok, mint ahogyan anno a Zaporozsec-gyárban a hétfői másnaposság hatása alatt talán mehettek. De azt sem tudom belátni, hogy miért nem lehet teljesen átláthatóvá tenni az orosz – és egyúttal a kínai – oltóanyag engedélyezésével kapcsolatban mindent, de az égvilágon tényleg mindent, ami történt.

2021. február 04. Esti gyors-részlet / Kárpáti János jegyzete - 2021.02.04.
03:02
00:00

Nyilván sokan emlékeznek még az ősrégi poénra: milyen a szovjet törpe? A válasz: óriási. Ebben benne volt minden, amit akkoriban gondoltunk – nem csupán a sokkal kifinomultabb nyugati megfelelőjükhöz képest behemót, nehézkes és kezdetleges szovjet termékekről, hanem Moszkva világhatalmi megalomániájáról is. De ha most leszűkítjük figyelmünket a termékekre, akkor mondandónkat árnyalnunk kell. Mert egyfelől igen, ott volt ez a sztereotípiává merevedett közvélekedés, amit például az egyik James Bond-filmben az a jelenet illusztrált, hogy egy rutinos CIA-ügynök hatalmas kalapácsülést kénytelen mérni a lerobbant orosz gépkocsi motorjára, hogy az újra beinduljon, másfelől viszont például az az elismerő megállapítás is közhelyszámba ment, hogy a Kalasnyikov pontatlan ugyan, de az biztos, hogy cudar hidegben is működik. Szóval a kép vegyes.

Most nagyon szubjektív kijelentés következik. Én személy szerint hideglelést kapok attól a bizalmatlanságtól, ami az orosz vakcinát övezi. Egyáltalán nem feltételezem, hogy a moszkvai Gamaleja kutatóintézetben úgy mennének a dolgok, mint ahogyan anno a Zaporozsec-gyárban a hétfői másnaposság hatása alatt talán mehettek. Ráadásul a minap a The Lancet, a világ egyik legtekintélyesebb orvosi szaklapja állapította meg, hogy a Szputnyik V biztonságos és hatásos.

Mivel azonban tudomásul kell venni, hogy az orosz termékeket eleve bizalmatlanság övezi, ráadásul ez a kormány már ezer okot szolgáltatott arra a feltételezésre, hogy a Putyinnal való jó kapcsolat érdekében túlontúl sok mindenre képes és hajlandó, nem tudom belátni, hogy mindezen gyanúokok kiiktatása érdekében miért nem lehet teljesen átláthatóvá tenni az orosz – és egyúttal a kínai – oltóanyag engedélyezésével kapcsolatban mindent, de az égvilágon tényleg mindent, ami történt. Az, hogy megvizsgálták-e a szérumot, vagy sem, nem ilyen fekete-fehér, igen-nem kérdés, hanem egy csomó alkérdésből áll. Ezekre mind, a legapróbb részletkérdésekre is választ kell adni.

A bizalmatlanság nem örömteli, de adott tény, és tenni kell ellene. Amikor a lakosság beoltásával legyőzzük a járványt, az legyen közös öröme kormánypártinak és ellenzékinek egyaránt. Ha valamit, akkor ezt nem szabad mutyikkal, de még mutyik látszatával sem elrontani.

Ez egyébként a hatalom szempontjából is kockázatos lenne. Ha már a kommunista időket idézve kezdtem, akkor azzal is fejezem be. Volt egy falfirka, amelynek az ismeretlen szerzőjét soha nem kapták el. Így hangzott: bolsik, ne emeljétek a sajtos pogi árát, mert baj lesz.

Kárpáti János jegyzete az Esti gyors 2021. február 04-i, csütörtöki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.