„Klubrádió
Esti gyors

Nyitnikék? – Kárpáti Iván jegyzete

26/01/2021 19:03

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Egyre többen szeretnék, hogy ésszerű keretek között induljunk el a normalitás irányába. Nem lehet tudni, hogy ezek a tömegek meddig maradnak ilyen visszafogottak.

2021. január 26. Esti gyors-részlet (2021.01.26. Kárpáti Iván jegyzete)
02:18
00:00
Európa-szerte éreznek rá szélsőséges politikusok, gátlástalan influenszerek, hogy egyre több ember ért el a türelme végére a lezárások miatt. Az ráadásul még a kisebbik baj, ha csak a türelme fogyott el, de sokaknak az utolsó tartalékaik is. Sokszor persze csak azt látjuk, hogy pár ezres tömeg esztelenül tombol az utcán és felgyújt ezt-azt. Nehéz lenne velük azonosulni, nem is kell. Azokkal kell szolidaritást vállalni, akik – egyelőre – némán viselik a megpróbáltatásokat, vagy csak visszafogottabban, de egyre határozottabban és bátrabban mondják azt: így nem mehet tovább.

Nem, ők sem hiszik azt, hogy holnaptól minden mehet úgy, mint régebben, nem gondolják azt, hogy egy nap alatt tudunk visszazökkeni a normális életbe. Annyit szeretnének csak, hogy ésszerű keretek között induljunk el a normalitás irányába. Nem lehet tudni, hogy ezek a tömegek meddig maradnak ilyen visszafogottak.

Mikor tudnak erre a hullámra felülni nálunk Gődények és Dúró Dórák? Mérsékelt politikusok egyelőre nem nagyon mernek a témához nyúlni, mert rögtön megkapják az anyagyilkos jelzőt és most nem túlzok. Ezért lepett meg, amikor azt olvastam, hogy az MSZP-s EP-képviselő Ujhelyi István átfogó javaslatot vázolt egy visszafogott nyitásra az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának alelnökeként. De megszólalt ebben a kérdésben Soproni Tamás Terézváros momentumos polgármestere is. Ujhelyi érthetetlennek és fenntarthatatlannak tarja, hogy pl. a vadasparkok, állatkertek és más szabadtéri látványosságok továbbra is teljesen zárva legyenek. Úgy látja részlegesen mindenképpen újranyithatóak lehetnek a mozik, színházak, amennyiben az üzemeltetők vállalják a szigorú előírások betartását. De tovább is megy, szerinte megfelelő egyeztetést követően hasonló enyhítések lehetségesek az éttermi szolgáltatások esetében is. Soproni Tamás is úgy véli, jó lenne, ha a teraszokat ki lehetne nyitni, erre más országokban is van példa. 

Nem sorolom, az irány világos. Nem tisztem eldönteni, hogy ez mennyire megvalósítható, de ha már vitázni sem lehetne róla, az még ennél is sötétebb jövőt vetítene elénk.

Kárpáti Iván jegyzete a 2021. január 26-i Esti gyorsban hangzott el.