„Támogassa
Megbeszéljük...

Horn szerint a kérdés csak annyi, Márki-Zayt vagy a magyar Putyint választjátok

2/03/2022 17:03

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Ukrajna orosz inváziója Horn Gábor szerint egyértelműen bizonyítja, hogy Orbán 12 éves bel- és külpolitikája megbukott. A Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke úgy véli, az ellenzéknek azt kell hangsúlyoznia, hogy Orbánnal Putyint is megkapjuk.

2022. március 02. Megbeszéljük - részlet 22.03.02. Horn Gábor
17:51
00:00

Ahogy a Klubrádió is megírta, a Medián szerdán közzétett felmérése ugyan még az orosz invázió kezdete előtti napokban indult, és ha konkrét kérdést nem tartalmazott is a háború hatásáról, az megfigyelhető, hogy a csütörtöktől szombatig készült közvélemény-kutatási interjúkból a Fidesz nagyobb támogatottsága rajzolódott ki, mint a hét első felében kitöltött kérdőívekből.

Horn Gábor politológus, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke a Klubrádiónak, hogy a napokban megjelent közvéleménykutatásokban még nem lehet érzékelni a Ukrajna orosz inváziójának hatását. Ez a következő hónapokban fejti ki hatását. Orbán, az elmúlt 12 évben tanúsított politikája megbukott. Putyinhoz fűződő viszonya, még a háború kitörése előtt is járt Moszkvában (akkor békemisszió kínossá teszi számára a helyzetet, mert a Nyugat sorra vezeti be a szankciókat Oroszország ellen, köztük az Európai Unió is, amelynek Magyarország is tagja. Így a kialakult kényszerhelyzet elejént zavartan, tehetetlenül, majd megkésve hirtelennek tűnő döntéseket hozott meg. "Teljesen új helyzet van" – összegezte Horn.

Az ellenzék sikere Horn szerint nagyon sokban függ attól is, hogy hogyan szemlélteti Orbán kül-, és belpolitikájának bukását. Ezt nagyon fontos tartalmi elemnek nevezte. Ehhez kell igazodniuk az ellenzéki pártoknak, felülírva az eddigi stratégiát. "Most nem adórendszerről, oktatási reformokról, vagy egészégügyről kell beszélni, mert a szomszédunkban egy olyan háború tört ki, amely mindannyiunkat érint" – mondta. Hozzátette, ez igazolja, hogy Orbán 12 éve rossz úton jár. Olyan úton, amely életveszélyes, és kezelhetetlen helyzetet hoz létre.

 
 
 
 
EP2014 - Kerekasztal-beszélgetés az európai parlamenti válas
 
Horn GáborFotó: Kovács Attila/MTI
 

Abban, hogy a magyar kormány szélesre tárta kapuit (egyébként helyesen) az ukrán határon, megbukott Orbán menekültellenes belpolitikája is. "Mit művelt Orbán azokkal, akik nem Ukrajnából, de ugyanúgy háború elől menekültek?" Hozzátette, a miniszterelnök kommunikációja eddig a háborúról szólt, hol Brüsszel ellen, hol Soros György ellen, hol a nyugati világgal, a szegényekkel, a tanárokkal vívott háborút, most pedig "belecsöppentünk" egybe, ami valós, és amelyben emberek halnak meg. A háború hetedik napja tart, és szinte azonnal a béke iránti igény megjelent az országban. Horn szerint azt kellene kidomborítani, hogy "Orbánt választja, az Putyint kapja", és hangsúlyozni kell, hogy az ellenzéki pártok lehetnek a béke alternatívája.

A kérdés adott: Kelet, vagy Nyugat? Orbán, vagy Márki-Zay? Háború, vagy béke?

Összességében Horn szerint nagyon bizonytalan 30 nap maradt a választásokig.

A teljes beszélgetést, a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Horn Gáborral
2022.03.02., szerda 16:45
Riporter: Bolgár György