„Klubrádió
Reggeli gyors

Európa lenne a legzöldebb kontinens

12/12/2019 11:42

| Szerző: Klubrádió

Épp csak bemutatta von der Leyen a zöld programját, máris napirendre vette az Európai Tanács. A környezetvédelem persze része a következő költségvetésnek is, és nem könnyű terep.

2019. december 12. Reggeli gyors - részlet 19.12.12. Nemes Gábor
05:43
00:00

Az Európai Unió vezető szerepet kíván vállalni a környezetvédelemben, jelezte Charles Michel ET-elnök, a csütörtökön kezdődő csúcstalálkozóra szóló meghívó levélben. Az állam- és kormányfők megvitathatják az Európai Bizottság elnökének most nyilvánosságra hozott programját.

A környezet- és klímavédelem szép cél, ám több szempontból is komoly megfontolást igényel. Erre is felhívta a figyelme a csúcstalálkozó előtt Nemes Gábor, a Kubrádió tudósítója. Egyfelől megvan a veszélye annak, hogy Európa túlságosan előre szalad a kontinensek versenyében. Az tapasztalható, hogy a Párizsban kötött klímaegyezmény alól szinte minden ország igyekszik kibúvót keresni, nem nagyon hajtják végre. Donald Trump egyenesen kiszállt az egészből.

Másfelől - ahogy az ET elnöke is hangsúlyozza - Európán belül minden tagállam erőfeszítéseire szükség lesz. Vagyis a tagországok vezetőinek otthon a politikával, a tőkével, a társdalommal el kell fogadtatniuk a célkitűzéseket, például azt, hogy a károsanyag-kibocsátást 2030-ig az 1990-es szint felére kellene lenyomni. Emmanuel Macron tudna arról sokat mondani, hogy milyen az, amikor környezetvédelmi adóval terhelik meg az üzemanyagok árát. Fél Franciaország lángba borul.

A csúcsértekezlet másik témája a 2021 utáni többéves pénzügyi terv megvitatása. A hétéves költségvetés főösszege a soros elnök, Finnország javaslata szerint 1087 milliárd euró lenne. Ebben még csak az első ütésváltásoknál tartanak, de a klímavédelem itt is nagy szerepet kap, ugyanis a gazdaság átalakításához komoly pénzre lesz szüksége még Németországnak is, nem még a keleti államoknak. Lengyelország, Magyarország nyilván ebből is nagyot akar szakítani.

Végül téma lesz a Brexit is, bár ezzel olyan sok dolga már nincs az Európai Tanácsnak. Az állapotot jelzi, hogy Boris Johnson nem megy el, de még csak nem is küld maga helyett senkit.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2019.12.12. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes