„Klubrádió
Reggeli gyors

Előválasztás: még nem teljes az összhang a pártok között

11/12/2020 14:41

| Szerző: Klubrádió/szg

A Momentum petíciót indított a teljes előválasztásért: a 106 egyéni körzetben, a listán és a miniszterelnök-jelöltnél is ezt a módszert támogatják. Orosz Anna, a párt elnökségi tagja azt mondta: nincs még minden párt teljes mellszélességgel a javaslat mögött. Szerinte az lenne az igazságos, ha mindenhol lenne előválasztás, ott is, ahol győzött az ellenzéki jelölt 2018-ban.

2020. december 11. Reggeli gyors / részlet, Orosz Anna (20.12.11.)
07:51
00:00

Fekete-Győr András csütörtökön jelentette be, hogy a Momentum petíciót indít a teljes előválasztás megvalósításáért, tehát azt szeretnék, hogy a választók döntsenek a miniszterelnök-jelöltről, a listáról és az egyéni képviselői helyekről is. 

Erről kérdeztük Orosz Annát, az ellenzéki párt elnökségi tagját, Újbuda egyik alpolgármesterét. Elmondta: tartanak az egyeztetések arról, hogy milyen módját válasszák az előválasztásnak. Ez teljesen új dolog, csak a fővárosi példák vannak előttük, és sok részletet ki kell dolgozni ahhoz, hogy minél többen vegyenek részt a folyamatban.

A Fidesz sorozatos választásitörvény-módosításai után nincs lehetőség arra, hogy a pártok igazságos, demokratikus versenyben álljanak a rajtvonalhoz 2022-ben, és a Momentum úgy gondolja, az előválasztás jó lehetőség arra, hogy lemodellezzék azt a szituációt, amelyben lehet dönteni arról, ki a leghitelesebb, legintegratívabb jelölt.

Műsorvezetőnk megjegyezte: az MSZP-s Kunhalmi Ágnes csütörtökön azt mondta, ők is támogatják ezt a dolgot, de szerettek volna egyeztetni. Orosz Anna úgy fogalmazott: „nincs még minden párt teljes mellszélességgel emögött a javaslat mögött”, más ötletek is vannak.

Orosz Anna hangsúlyozta: nem elég a pártoknak dönteni erről, hanem a választókat is be kell vonni, ezért indították el a petíciót. Nagyon szeretnék, hogy online is lehessen előválasztani – természetesen biztonságos feltételek mellett, hogy ne lehessen meghekkelni a szavazást – de ez a platform nagyon fontos ahhoz, hogy minél többen elmondhassák a véleményüket.

 
Orosz Anna (kép: Facebook)
 
 

Közölte: abban már megállapodtak, hogy a miniszterelnök-jelöltet előválasztással választják ki, és az furcsa lenne, nem lenne igazságos, ha ez nem lenne igaz az ország minden választókerületére. Ezért – tette hozzá – miért ne lehetne szavazni a helyi képviselőjelöltről, akkor is, ha az előző választáson győztes jelölt van egy adott körzetben. Ráadásul ők előnyből indulnak – jegyezte meg.

Ha valaki azt mondja, hogy ezt nem szeretné, tehát nem szeretné, ha lehetne szavazni például a helyi jelöltekről, akkor beszélnek róla. Ugyanis ha nem lesz megegyezés, nem tudnak előre lépni. Voltak más javaslatok is, és Orosz Anna azt mondta, nincs azzal gond, hogy megnézik, milyen reakciók érkeznek erre a közvéleményben, hiszen az egész a választópolgárokról szól.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pixabay

Reggeli gyors
2020.12.11. 07:40
Műsorvezető: Pálinkás Szűcs Róbert