„Támogassa
A lényeg

Baranyi: "Tarvágó Viktor és az erdőirtás ellen tüntetünk"

12/08/2022 18:00

| Szerző: Klubrádió

Beszédet mondott Baranyi Krisztina az erdőirtások elleni tüntetésen. Ferencvárosi polgármestere azt mondta: "tarvágás: ez Orbán Viktor kormányzásának új jelszava, ami mindent el is mond róluk". Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője csoportok, rádióláncok felállítására szólított fel, hogy mindenütt az országban ott lehessenek, ahol védett területen lévő fákat akarnak kivágni.

Tiltakozás az erdeink tarvágása ellen, és a nemzeti parkok területének eladása ellen! címmel hirdetett tüntetést pénteken 17:30-ra az LMP. Helyszíni tiudósítónk elmondása szerint 18 óráig mintegy 1000-1500 ember gyült össze az Agrárminisztérium előtt.

Az első felszólaló Ferencváros polgármestere volt az LMP színpadán. Baranyi Krisztina szerint a kormány arra számít, hogy csak akkor mozdulnak meg az emberek, ha a saját zsebükről van szó, de a tüntető tömeg bizonyítja, hogy vannak fontosabb szempontok az anyagiaknál.

"Tarvágás: ez Orbán Viktor kormányzásának új jelszava, ami mindent el is mond róluk" – mondta Baranyi, aki beszélt arról is, hogy a saját kerületében milyen eszközökkel küzdenek a természetvédelemért, korszerűsítésre és zöldítésre buzdította a polgármester társait és általában az embereket is. A miniszterelnökre „Tarvágó Viktorként” is utalt a beszédében, amit azzal zárt, hogy ha erdőszerte tarvágás folyik, egész biztos, hogy végünk van, és ha elpusztul a világ, akkor nem lesz a sírjára virág – írja a Telex.

 
Tiltakozás az erdeink tarvágása ellen, és a nemzeti parkok területének eladása ellen!
 Fotó: Klubrádió
 

"El a kezekkel az erdőktől!"

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke azzal kezdte beszédét, hogy "azt üzenjük a kormánynak: El a kezekkel az erdőktől!" 

Hangsúlyozta, Orbán Viktor nem játszhat sem a gyermekeink, sem az unokáink, sem a mi életünkkel, és leszögezte, hogy a klímakatasztrófa elkerülésében az erdők és a zöldfelületek megóvása és növelése kellene, hogy a cél legyen.

"Az erdőpusztítás rendelete nem oldja meg a fűtésválságot. Azt egy iskolás gyerek is tudja, hogy nedves fával nem lehet fűteni."

Végül megjegyezte azt is, hogy Magyarország jelenlegi erdőterülete hatoda, ahhoz képest, amekkora a klímasemlegességhez kéne.

"Jöhet könnygáz, jöhet sokkoló"

"Én ötven év múlva is itt fogok élni" – mondta Papp Dániel. Az Extinction Rebellion Magyarország aktivistája szerint a döntés azok kezében van, akik itt élnek, és ezt nem sajátíthatja ki a kormány. Az embereknek kell eldönteniük, hogy hogyan szeretnének élni. Arra buzdított, hogy akiknek nem tetszik, ahogy a kormány tönkretesz mindent, cselekedjenek. Csatlakozzanak mozgalmakhoz, láncolják fákhoz magukat, ha kell, de álljanak ki a zöld és mindenki számára igazságos, élhető jövőért. "Jöhet könnygáz, jöhet sokkoló, jöhet 150 000 forintos pénzbírság, engem nem érdekel" –  mondta.

"Taps a polgármestereknek"

Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke arra kérte a tüntetőket, hogy tapsoljàk meg azokat a polgàrmesterket, akik nemtetszésüket fejezték ki a kormány intézkedése miatt. Miután ezt Cser-Palkovics András Székesfehérvár fideszes polgármester is megtette, így ő is tapsot kapott. Novák Katalin viszont nem, őt kifütyülték.

"Budapest nem terepasztal"

Tóth Sándor Péter, a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület alelnöke egy verssel köszönt be, majd az egyesület jelmondatát idézte: Budapest nem terepasztal, hanem élőhely.

Interaktív láncfűrész

Kerék Dominik, a Fridays For Future Magyarország aktivistája a beszéde előtt egy láncfűrésszel mutatta meg egészen sajátos módon, hogy működik a tarvágás a valóságban: megkérte a jelenlévőket, hogy emeljék fel karjaikat, azzal formázzanak lombkoronát, majd egy láncfűrésszel körbemutatott minden irányba, és az épp megcélzottaknak le kellett tenniük a kezüket.

Szerveződjünk, hogy mindenütt ott tudjunk lenni

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője azt mondta: "ezt a természetrombolást meg fogjuk akadályozni".

A politikus hangsúlyozta, hogy a küzdelem most kezdődik, az LMP célja, hogy alapítsanak csoportokat, riadóláncokat, hogy az ország minden egyes pontján ott tudjanak lenni, amikor ki akarják vágni az erdőket.

Ha az első tíz alkalommal megakadályozzuk ezt, a tizenegyedik alkalommal abba fogják hagyni. "Mindent meg fogunk tenni, hogy megvédjük a saját testünkkel Magyarország természeti kincseit."

Szerdán délután hattól a Széchenyi téren lesz a következő demonstráció, jelentették be a szervezők.

A tüntetés után a tiltakozók egy csoportja elindult a Margit hídra, ahol elállták a forgalmat, de a rendőrök aztán leszorították őket a hídról.

Források: 24.hu, Telex.