„Támogassa
Kulcsrakész

Együtt sírunk, együtt nevetünk

25/01/2023 12:28

| Szerző: Klubrádió

A Kulcsrakész eheti adásában megnéztük azokat a trendeket és okokat, amik alapján meghatározható egy ingatlan naprakész ára, illetve a konkrét statisztikai adatok is napirenden voltak. Ebben két szakértő vendégünk is segítségünkre volt.

2023. január 24. Kulcsrakész (2023. január 24., kedd 14:00)
48:43
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti Iván Szerkesztők: Kamasz László
Kárpáti Iván vendégei Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője és Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője volt. 

Balogh László 
 

A műsor első felében Balogh László elemző elmondta, hogy a lakásárak változása önmagukban nem értelmezhetők, mert ezekre nagyon sok minden gyakorol hatást. Eddig olyan közvetlen tényezőket vizsgáltak, mint például a munkanélküliség alakulása, a jövedelmek szintje, a kamatszintek csökkenése (,ami az elmúlt hét évben eléggé felpörgette a lakáspiacot), ám 2022 év végén, illetve 2023-ban már egyéb paraméterek is hatással bírnak az ingatlanpiacra, mint például a holland gáztőzsde árai vagy az infláció alakulása. 
A szakértő szerint Magyarországon – sajátos módon – az ingatlan tulajdonosoknak teljesen mindegy, hogy merre mozognak az árak, mert ők együtt sírnak és együtt nevetnek a piaccal: ha fölfelé mennek az árak, akkor drágábban adnak és drágábban is vesznek, ha pedig csökkennek, akkor olcsóbban vesznek, de olcsóbban is adnak el. Ebből a szempontból van egy dominóhatás, ami 2023-ban a legnagyobb fejtörést okozhatja, megtalálni azt a vevőt, aki hajlandó a lakásunkat megvenni, hogy mi is megvehessük álmaink otthonát. 
A gazdasági szakértővel folytatott beszélgetésben egyéb fontos információk mellett szó esett az idei lakáspiaci kilátásokat meghatározó öt trendről is. 

Fotó: Pixabay
 
Soóki-Tóth Gábor
Fotó: Benkoe Sándor
 

Az adás második részében Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum szakértője elmondta, hogy tavaly minden lakástípusnál és régióban nőttek a négyzetméterárak a 2021-es átlaghoz képest. A lakástípusok között, országos átlagban nem volt számottevő különbség, az új építésű- és téglalakások, valamint a használt házak árai egyaránt 25 százalékkal emelkedtek 2022-ben, míg a panellakások drágulása ennél is markánsabb, 31 százalékos volt 2021-hez viszonyítva. 
A trend azonban az év második felére megállt, az áremelkedés üteme lassult, a negyedik negyedévben pedig már sok helyen csökkenést is tapasztalt az Otthon Centrum. Országos átlagban a használt lakások árai 4, a házak árai pedig 5 százalékkal mérséklődtek 2022 III. negyedévéhez képest. A változás a fővárost is elérte, ám meglepő módon nem a házak, hanem a lakások árában érezhető a fordulat: a használt téglalakások ára 3,5 százalékkal, a paneleké 2,5 százalékkal csökkent Budapesten. A további konkrétumokért, számokért, elemzésekért érdemes meghallgatnia a teljes beszélgetést.

Fotó: Pixabay
 

Jövő héten ismét ingatlanjogi kérdéseikre ad választ meghívott szakértőnk.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Kulcsrakész 
2022. január 25., kedd 14:00
Műsorvezető Kárpáti Iván
Szerkesztő: Kamasz László