„Klubrádió
Reggeli gyors

Egység a sokféleségben – Mi az Európai Sokszínűségi Karta Magyarország?

17/05/2022 14:51

| Szerző: Klubrádió

A kezdeményezés tagjai tiszteletben tartják a munkahelyi diszkrimináció-ellenes, esélyegyenlőséget támogató irányelveket. Erről és a májusban zajló Sokszínűségi hónapról is beszélt Gárdus Zsuzsa, a Sokszínűségi Karta elnökségi tagja a Reggeli gyorsban.

2022. május 17. Reggeli gyors - részlet 2022.05.17. Gárdus Zsuzsa
06:51
00:00
Az Európai Sokszínűségi Karta 2004-ben indult kezdeményezés, amely az Európai Unió munkahelyi diszkrimináció-ellenes, esélyegyenlőséget támogató irányelveit rögzíti és népszerűsíti a foglalkoztatók körében. Jelenleg Európa 26 országában aktív a Sokszínűségi Karta kezdeményezés. Célja a szemléletformálás, a szervezetek vezetőinek elkötelezése és támogatása a szervezeti sokszínűség megvalósításában, egyúttal inspiráció is a humán erőforrás menedzsment fejlesztésére, újragondolására. Az Európai Sokszínűségi Karta tagsága lehetőséget biztosít az országok között a jógyakorlatok megismerésére és megosztására, valamint az Európai Unió Sokszínűségi Hetén való részvételre is. Ehhez csatlakozott 2018-ban hazánk is, így létrejött az Európai unió Sokszínűségi Karta Magyarország  – írják a karta honlapján.

Fotó: Pixabay
 

Minden országból egy karta alapítható. Ez egy önkéntes vállalás minden tag részéről, elkötelezik magukat, hogy tiszteletben tartják az egyenlő bánásmódot és konkrét lépéseket tesznek, hogy a sokszínű szervezeti kultúra létrejöjjön a vállalaton belül. Nagy hangsúlyt fektetnek szervezetük irányításában a sokszínűség fenntartására és biztosítják, hogy ez tükröződjön az üzleti stratégiájukban is és a humánerőforrás folyamatainak minden aspektusában – mesélt a szervezet alappilléreiről a karta elnökségi tagja.

A sokszínűség – ahogy a neve is mutatja – magában foglalja például a nők érdekeinek a képviseletét, hogy több lehetőséghez juthassanak karrier szempontból, egyenlő fizetés illesse őket is. Ugyanez igaz a fajra, nemre és a mozgásukban korlátozottakra vagy a pályakezdők egyenlő bánásmódjára. Ennek a sokszínűségnek az a lényege, hogy a vállalatok meghozzák a maguk belső döntéseit, szabályait, ugyanazért a munkáért ugyanolyan bért fizetnek a hölgyeknek vagy éppen a mozgássérülteknek is. Mindegy, hogy miben különböznek az emberek, hogy ha a teljesítményük ugyanaz, akkor ugyanazt a bért kapják érte. Ugyanez igaz az előrejutásra is, tehát hogy ki kerülhet vezető pozícióba – mondta Gárdus Zsuzsa. Hozzátette, hogy ez nagyon sok cégnél megvalósult már, és szerencsére nagyon sok vállalat szeretné ezt megvalósítani, ugyanakkor az tény, hogy ez nagyon sok helyen még nem történt meg.

Azoknak a vállalatoknak, akikben a szándék megvan és csatlakoznak a kartához, rengeteg lehetőségük van jógyakorlat megosztására, beszélgetni azokkal a tagokkal, ahol mindezek már megvalósultak. Akik csatlakozni szeretnének, az Európai unió Sokszínűségi Karta Magyarország honlapján tehetik meg, illetve akiket ez a téma érdekel, azok a jelenleg is – minden év májusában – folyó Sokszínűségi Hónap keretén belül 25 szervezet több mint 30 programján vehetnek részt, ahol rengeteg további információt kaphatnak ezzel kapcsolatban – hívta fel a figyelmet a csatlakozás lehetőségére is Gárdus Zsuzsa, a Sokszínűségi Kartáért felelős elnökségi tagja.

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors - interjú Gárdus Zsuzsával
2022. május 17., kedd 07:41
Műsorvezető: Dési János