„Klubrádió
Klubdélelőtt

Egy különlegesen érzékeny lány története

30/10/2020 20:41

| Szerző: Klubrádió

Janikovszky Éva író fiatalkori naplója, magas szinten szélhámoskodó professzor, új magyar horrorfilm, a múlt erőszakos felbolygatása vs. nemtudás, híres emberek ismeretlen halála.

2020. október 31. Klubdélelőtt (2020. október 31., szombat 09:00)
157:31
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

 

A Klubdélelőtt vendégei és témái:

9.00. Egy ember akkor hal meg igazán, ha mindenki elfelejti emlékét – szokták mondani. Viszont mi van akkor, ha egy-egy ember személyére, bár több évszázadon keresztül visszaemlékezünk, a halála körülményeiről mégsem tudunk szinte semmit? Vendégünk volt Dr. Rostás Péter művészettörténész, a Kiscelli Múzeum igazgatója.

 
Rostás Péter művészettörténész Forrás: nullahategy.hu
 


9.30 Gurubi Ágnes író nem éppen ismeretlen kérdéseket járt körbe. Meghatározza-e a származásunk, a vallásunk, hogy kik vagyunk? Vajon gyökerek nélkül megtalálhatjuk igazából önmagunkat? A múlt erőszakos felbolygatása nem szül éppen olyan bizonytalanságot, mint a nemtudás, és az embernek minden egyes információmorzsával vajon nem kell újradefiniálnia önmagát?

 
Gurubi Ágnes író
Forrás: Facebook


10.00 Janikovszky Éva író 17 éve, hogy nincs köztünk. Most jelent meg gyerekkori és fiatalkori naplója, amelyet tizenkét és tizennyolc éves kora között vezetett. A korabeli bejegyzésekből kibomlik egy különlegesen érzékeny lány története, aki a világháború éveiben lett felnőtt, ebben az időszakban volt először igazán szerelmes, és miközben életre szóló barátságokat kötött, szembesült a vészkorszak legdurvább intézkedéseivel, amelyek a családját is érintették. A Móra Könyvkiadó tulajdonosa, elnök-vezérigazgatója, a fia, Janikovszky János mesélt az édesanyjáról, és erről az időszakáról.

 
 Janikovszky Éva Forrás: libri.hu
 
 
 Janikovszky János Forrás: Facebook 
 


10.30 Cseresnyési László nyelvészprofesszor, nyugdíjas éveire, 33 év után költözött haza Japánból. A japánon kívül anyanyelvi szinten beszél a Kínában használt mandarin nyelven, angolul, németül, és számos más nyelven is – ahogy fogalmazott – „magas szinten szélhámoskodik”. Emellett olvas vietnami és thai nyelven. Két különös, a japán kultúra sötét árnyalatait feltáró írásterve van: az egyik a gyógyult leprásokkal készített interjúk leírása, a másik, az érinthetetlenekhez kötődik, akiket sokan ma is állati lényeknek tartanak, ezért kiközösítik őket. A lakosság 2-3 százaléka tartozik ide.

 
Cseresnyési László Forrás:Klubrádió
 
 


11.00 Bergendy Péter filmrendező, pszichológus, Trezor című filmjét 2019-ben nemzetközi Emmy-díjra jelölték, majd jött A vizsga című filmje, A Post Mortem horrorfilmjét pedig most beválogatták a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába.

 
Bergendy Péter Forrás: Facebook
 
 


11.30 Almási Miklós, Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, igen szerény körülmények között, szoba-konyhás lakásban nőtt fel, ennivalóra is alig futotta, de az édesanyja egy vagyonért, három nyelvet oktató nyelviskolába járatta. Tizenhét évesen elküldte egyik tanulmányát Lukács Györgynek, aki meghívta a szemináriumába. Így kezdődött... Most 88. születésnapján köszöntöttük a professzor urat.

 
Almási Miklós Forrás: Facebook
 

 

Klubdélelőtt
2020. október 31., szombat 09.00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa







És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás