„Támogassa
Reggeli gyors

Egészségügyi reform: cél megalázni az önkormányzatokat

11/06/2021 10:15

| Szerző: Klubrádió

Ágyszámcsökkentésre tényleg szükség lenne, ehhez képest Orbán csütörtökön kisasszézott a reform gondolata elől. A háziorvosi rendszer azonban kínos helyzeteket eredményezhet az egészségügyi közgazdász szerint.

Semmilyen egészségügyi reform nem lesz, jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön arra a kiszivárgott javaslatra, ami szerint átszabnák a fekvőbeteg ellátási struktúrát. Mihályi Péter egészségügyi közgazdász szerint szükség lenne az átalakításra, de az lesz, amit a miniszterelnök akar, nem számít, mit mondott a minisztere korábban.

2021. június 11. Reggeli gyors - részlet 21.06.11. Mihályi Péter
11:16
00:00

Ha Orbán nem akar reformokat, nem lesznek, "de nem látunk bele a fejébe. Elképzelhető, hogy pont az ellenkezőjét csinálja, mint amit mond, hogy nem lesz ágyszámcsökkentés, közben lesz. Lehet, hogy szómágia az egész" - mondta Mihályi.

Egy kétoldalas dokumentum szivárgott ki, Mihályi szégyennek nevezte, hogy ennyi alapján bármit is eldöntenek. Ugyanakkor, ha húsz helyen átszervezik az ellátást, megszüntetnek ágyakat, az régóta időszerű, mindenki tudja, hogy túl sok kórházi ágy van, ez már Molnár Lajos idején is tendencia volt, mondta. "Ez rendben van, nem lényeges lépés, de alkalmazkodás ahhoz a tényhez, hogy hány orvos és hány ápoló van a rendszerben". Sok ágy, sok épületben, szétszórva.

Egy másik hír szerint a háziorvosi ügyeleti rendszert is átszervezik. Ezzel kapcsolatban Mihályi azt mondta, hogy ez nehezebb kérdés, mint az ágyszámok kérdése. Mi történjen akkor, ha az ember úgy betegszik meg, hogy éppen nem dolgozik a háziorvos? Este, éjszaka, a hétvégén is el kell látni a beteget. Ez most kettős megoldásban működik. Van a mentő, másrészt az önkormányzatok megszervezték az ügyeletet az elmúlt évtizedekben, a kormány ezt el akarja venni az önkormányzatoktól, mert az első számú hatalmi célja megalázni, kiszolgáltatottabbá tenni az önkormányzatokat.

Manapság az ügyeleti rendszert a magánszféra látja el, ők az ország 60 százalékát lefedik. Ide ők szerzik az ügyeletbe az orvosokat, akik jól meg van fizetve, ezért vállalják el. A kormány célja viszont az, hogy a rendszer minden erőforrása menjen át a mentőkhöz. Mihályi szerint nem biztos, hogy jó ötlet, "mert félő, hogy akik a jelenleg kedvező feltételek miatt vállalnak munkát, azok nem fogják kevesebbért vállalni, és az ügyeletben dolgozó orvosok száma kevesebb lesz".

Ugyanakkor a két rendszer együtt drága, pazarló, de éppen így vállalják az orvosok, de ha nem lesz benne ennyi pénz, nem fogják elvállalni. Mihályi feltette a kérdést, hogy az új rendszerben, ahol mentőtiszt látna el háziorvosi ügyeletet, és közben otthon valaki meghal a saját lakásában, a mentőtiszt nem fog kimenni. Kínos ügy, amit nem tudjuk, hogy fogja megoldani az új rendszer.

Szerinte erre az átalakításra nincs szükség.