„Klubrádió
Esti gyors

„Dúlnak a csókos ütközetek” – Dési János jegyzete

21/06/2021 18:03

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Ráadásul a fejlődésnek van iránya. Oroszországban most az internetes pornónézés államosításán, betiltásán dolgoznak. Mekkora üzlet volt gyerekkoromban pornólapot csempészni! Kíváncsi vagyok, hogy most Mészáros vagy Garancsi kapja-e majd meg a pornó koncessziót.

2021. június 21. Esti gyors-részlet (2021.06.21. Dési János jegyzete)
04:07
00:00
Ha már rákaptunk a bűn ízére, ne álljunk meg félúton. Sértsünk törvényt továbbra is, már csak az ismétlés kedvéért is. Üdvözüljük a rendőrséget, nekik sem lehet könnyű. Hogy egy nemzetközileg ismert kollégájukat, Torrentét idézzem, tizennyolcas karika: Te kivered nekem, én kiverem neked. De semmi buzulás.

Szóval, mi lenne, ha ezt dalolgatnánk, tizennyolcas karika, miközben a mezőn föl alá sétálgatunk:

„Pajtásommal – pfúj! – már régen farcicerézel – így hívják ama csúf dolgot a jó nevelők,
hogyha fiúgyereket dugdosgat hátul a felnőtt.”

Érdemes megfigyelni az időmértékes vers szépségét, a fordítás találékonyságát, a „farcicerézés” szó hangulatfestő jellegét. Berczeli Anzelm Károly hazaárulása a fordítás. De ez is megér egy misét:

„Azt mondod gyereked van tőlem s jársz a nyakamra.
Szilvia, furcsa e vád s jogtalan is, kicsikém.
Mert ha te dús tövisek közt jársz, mondd, így keseregsz-e:
Vérzik a lábam, s jaj, épp ez a tüske hibás!”

Nyilván ez az istentelen, galád kommunista, migráns sorosista elvetemült provokációiról van szó. A szerzőt most csak azért nem nevezem még meg, hátha valami felhevült erkölcsvédő fideszes már írja a feljelentését – haha, a frekvenciánkat már úgysem tudjátok elvenni – és fejezze csak be, egyszer az életben dolgozhat.

És szó sem lehet arról, hogy a magas cenzúra engedélyezze a Biblia forgalmazását. Tessék csak Szodomára gondolni. Jákobról is kiderül, hogy semmiképpen nem élt olyan életet, amit elvárnánk egy hagyományos családmodellben. Nemcsak egy húgot és egy nővért vett felségül – ráadásul, hogyan – és született tőlük csomó gyereke, de még a két feleség szolgálóit is – szó ne érje a ház elejét – többször felcsinálta.

És az Újszövetség. A jézusi születés története sem a hagyományos családmodellt követi, Máriával és Józseffel és a Teremtővel. Nem adnám ártatlan kisgyermekek kezébe a kötetet.

Petrit idézve:
„Zakatol a szentcsalád
Isten tömi Máriát,
József nem tud elaludni,
keres valami piát.”

– A folytatást nyilván ismerik. De cenzúra miatt most ugye tessék csak fejből hozzáképzelni.

A Micimackó sajnos szintén a cenzúra karmai között végzi. Ott van Kanga, aki egyedül neveli gyermekét, semmint hagyományos családban. Aztán maga Micimackó, akinek nemi identitása meglehetősen bizonytalan. Női nevet visel, pedig… Nem véletlen kiált föl Róbert Gida rögtön a fertő legelején: „Hát nem fiú? Azt hittem fiú.”

Aztán el kell búcsúznom gyermekkorom kedves regényétől, a Fecskék és Fruskáktól. Nancy kapitány kifejezetten férfias jelenség. Leány létére egy kalózcsapat vezetője, nadrágot hord, nem lehet példa a hagyományos családmodellt bemutató, gyermekek kezébe adható műben.

„Héja-nász az avaron”. Méghogy „két lankadt szárnyú héjamadár.” Meg „Dúlnak a csókos ütközetek” – majd, ha összeházasodtatok ott és úgy, ahogy mi mondtuk, talán. Természetesen akkor is kizárólag gyermeknemzés céljából. És kérünk igazolást, hogy egyik héja hím, a másik tojó. Mondjuk Adyval amúgy is bajok lesznek, disznófejű Nagyúr, meg tökmag Jankók? Indexre vele, illetve mintha az Index is már az övék lenne.

Ráadásul a fejlődésnek van iránya. Oroszországban most az internetes pornónézés államosításán, betiltásán dolgoznak. Mekkora üzlet volt gyerekkoromban pornólapot csempészni! Kíváncsi vagyok, hogy most Mészáros vagy Garancsi kapja-e majd meg a pornó koncessziót.

Ja, és a farciceréző szerző egy katolikus püspök. Bocs. Janus Pannonius. Pindola kisciklus – de ezt nem muszáj a feljelentésbe beírni. Mert nehéz szó. Nincs olyan szép ritmusa, mint a farcicerézésnek.

Dési János jegyzete a 2021. június 21-i Esti gyorsban hangzott el.