„Klubrádió
Esti gyors

Drága doktor úr, tudom, hogy hizlal, de így szeretem – Selmeci János jegyzete

7/05/2021 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Annak a furcsa időszaknak, amikor orvosok és tudósok javaslatai alapján éltük az életünket, úgy tűnik, hogy vége van.

2021. május 07. Esti gyors-részlet (2021.05.07. Selmeci János jegyzete)
02:33
00:00
Túl korai a nyitás, meglesz még a böjtje a nagy teraszozásnak – röviden összefoglalva ez volt a véleménye a témában megszólaló orvosok és virológusok többségének, Falus Ferenctől az orvosi kamara titkárán át Zacher Gáborig. Az tűnhet elsőre meglepőnek, és azon horgadtak fel sokan, hogy ezek a figyelmeztetések – látva az az óta is teli teraszokat, illetve a kormány újabb nyitási terveit – egy szűk körön kívül nem nagyon érdekeltek senkit.

Persze igazából ebben semmi meglepő nincs, éppen a járvány első hullámának időszaka volt ebből a szempontból furcsa. Akkor az ismeretlentől való félelem hatására azokhoz fordultunk segítségért, akikről azt gondoltuk, hogy legalább egy picivel többet tudnak az életünket fenyegető vírusról, a médiában nyilatkozó virológusok és egyéb szakemberek pedig jól megmondták nekünk, hogy hogyan kellene élnünk, mi pedig hallgattunk rájuk, otthon maradtunk, sőt sokan még nagyobb biztonságra törekedtek, és annak ellenére kezdtek maszkot hordani, hogy ezt először a szakértők sem javasolták. A politikusok is, még az egyébként mindent tudó Orbán Viktor is gyakran bújt a tudósok mögé, hiszen azt mégsem mondhatta, hogy kedves magyarok, fogalmam sincs, hogy mit kellene csinálni. Így került a tudomány, a politika és a társadalom nagyjából egy hullámhosszra.

Azóta viszont eltelt egy év.

Mára már szinte mindenkinek van közvetlen vagy közvetett tapasztalata a vírussal, sokak számára kellemetlen, vagy épp tragikus tapasztatok ezek, de mégis csak kiindulópontot jelentenek egy saját védekezési stratégia kialakításához. Ahogy a véres hurkát, a sok alkoholt, a cigit és a kevés testmozgást is az orvosok javaslatai ellenére választjuk, úgy tudunk és akarunk ma már dönteni a vírussal kapcsolatos kockázatok felvállalásáról is. Vannak persze, akik még most is óvatosak, és vannak, akik nagyon nem. Korábban is pont így éltünk.

A politikusok is sokkal jobban tudják már, hogy milyen intézkedéseket fogad-el a társadalom, mikor lesz népszerű szigorítani vagy éppen lazítani a szabályokon, akár a járványadatoktól függetlenül is, így a korábban előretolt szakértők ma már nekik is inkább csak arra kellenek, hogy népszerűsítsék az oltást, ami persze nagyon fontos, de már rég nem arról van szó, hogy a professzorok majd megmondják, hogy mit kell csinálni.

Annak a furcsa időszaknak, amikor orvosok és tudósok javaslatai alapján éltük az életünket, úgy tűnik, hogy vége van. Megint ott állunk a rendelőben, nézzük a vizsgálatok rossz eredményeit, csóváljuk a fejünket a tegnapi vacsorára gondolva és azt mondjuk, hogy drága doktor úr, tudom, hogy hizlal, de így szeretem.

Selmeci János jegyzete a 2021. május 7-i Esti gyorsban hangzott el.