„Klubrádió
Esti gyors

Rusvai Miklós a nyitásról: Mint az okos lány a mesében

7/04/2021 22:46

| Szerző: Klubrádió/szg

Rusvai Miklós virológus szerint nem az oltások számához, hanem valamilyen járványtani mérőszámhoz kellett volna kötni az új intézkedéseket, ezt így szakmailag nem tartja indokoltnak. De azt is mondta: ez kicsit olyan, mint az okos lány a mesében, aki hozott is ajándékot, meg nem is, a korlátozó intézkedéseket együtt hozták meg a lazítással. Járványtani szempontból az egyik intézkedés esetleges káros hatását ellensúlyozza a másik jótékony hatása. A szakértő továbbra is optimista, úgy véli, már túljutottunk a koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcsán.

2021. április 07. Esti gyors - részlet 21.04.07. Rusvai Miklós
08:13
00:00

Rusvai Miklós virológust arról kérdeztük az Esti gyorsban, hogy mennyire tartja indokoltnak a szerdától hatályos új intézkedéseket. Azt mondta: talán nem az oltások számához kellett kötni azokat, így ezt szakmailag kevésbé tartja indokoltnak. Valamilyen járványtani mérőszámhoz kötötte volna, például a kórházban, lélegezetetőgépen lévők számához, amely megmutatja, hogy éppen hogy állunk, de neki nincs döntési joga ebben.

Hozzátette ugyanakkor: „tulajdonképpen (…) jövő hétfőn lehetett volna ugyanez”. Jelezte: ez kicsit olyan, mint az okos lány a mesében, aki hozott is, meg nem is, a korlátozó intézkedéseket együtt hozták meg a lazítással. Minden bolt nyithat, de minden boltnál be kell tartani a négyzetméter-alapú vásárló- vagy ügyfélszámot. Járványtani szempontból az egyik intézkedés esetleges káros hatását ellensúlyozza a másik jótékony hatása. Emellett hangulatjavító hatása van az érintett üzletek tulajdonosaira, munkavállalóira, akik eddig nem dolgozhattak.

Amíg nincs beoltva megfelelő számú ember, addig nincs más eszköz a járvány lassítására, mint az általános járványvédelmi szabályok, tehát a maszkhasználat, távolságtartás, kontaktusok számának csökkentése. Az is ide tartozik, hogy a szolgáltatóknál ne legyen egyszerre túl sok ember egy légtérben.

Hangsúlyozta: a halálozási adatok értelmezésénél az ötnapos mozgóátlagot kell figyelembe venni. A szerdai, „abnormálisan magas” értéket aszerint kell figyelembe venni, hogy a négynapos hétvégén több labor be volt zárva, tehát az akkori, kedvezőbb adatokhoz kellene hozzáadni valamennyit, és azt levonni a szerdaiból. Ezért Rusvai Miklós elmondása szerint már túljutottunk a harmadik hullám csúcsán. Ha az említett csúszóátlagot vesszük figyelembe, akkor a fertőzöttek száma 26-án, a lélegeztetőgépen lévők száma 29-én, a kórházban lévők száma 30-án tetőzött.

A vírus velünk marad, szórványos haláleseteket lehet majd látni, ahogy nem szűnt meg tavaly nyáron sem. Szerinte május végére a tavaly szeptemberi adatok szintjére jut vissza az ország (akkor kezdődött a második hullám, amely le sem csengett, és átcsapott a harmadikba). Hozzátette: javíthatatlan optimista, de úgy gondolja, hogy az időjárás javulása, az oltás előrehaladása és az átfertőzések számának növekedése miatt az iskola végére lecseng a harmadik hullám is. Rusvai Miklós túl borúlátónak tartotta, amikor egy amerikai intézet 500 körüli napi halálozási adatokat prognosztizált Magyarországra.

A szakértő arról is beszélt, hogy az európai vizsgálatok után nagy valószínűséggel továbbra is szabad lesz oltani az AstraZeneca vakcinájával Magyarországon.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2021. április 07., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor