„Klubrádió
Reggeli gyors

Donáth Anna Kövér szavairól: A választópolgárok felét kirekeszti a nemzetből

30/04/2020 12:25

| Szerző: Klubrádió

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője Kövér László házelnök nőkről, női politikusokról és az ellenzékről szóló kijelentéseire úgy reagált: ez az elmúlt tíz évben folyamatosan épített gyűlöletkampány újabb állomása. Bárkitől, aki máshogy gondolkodik, más a vallása, más a bőrszíne, már az emberi méltóságot is elvitatják, lassan már a gyűlöletbeszéd kategóriájánál tartunk.

2020. április 30. Reggeli gyors / részlet, Donáth Anna (20.04.30.)
07:46
00:00
Kövér László, az Országgyűlés elnöke a héten a Demokratának egyebek mellett azt nyilatkozta: „Ez az ellenzék nem a magyar nemzet része, hanem ennek a világelitnek a komprádor alakulata. Ilyen értelemben semmiben sem különböznek Rákosi Mátyástól vagy Gerő Ernőtől.” 

Korábban Bayer Zsolt kormánypárti publicista tévéműsorának online vendégeként Szabó Tímea párbeszédes politikust támadta, akkor úgy fogalmazott: „Én szánalommal tekintek ezekre a képviselőkre, különösen azokra, akiknek a személyi száma 2-vel kezdődik, amikor olyan helyzetbe keverik magukat, amilyenbe Szabó Tímeának is sikerült legutóbb. Nincs annál elszomorítóbb, mint amikor egy gyűlölettől eltorzult női arcot lát az ember férfi létére.”

Donáth Annát, a Momentum európai parlamenti képviselőjét kérdeztük, aki azt mondta: eljutott a dolog arra a szintre, amikor ezt már nem lehet annyival letudni, hogy Kövér László száját időről időre valami butaság hagyja el. Joga van azt gondolni az ellenzékről, a nőkről, a világról, amit csak szeretne, de ezt közméltóságként nem tehetné meg. Ez már a többedik alkalom a héten, amikor megmutatja, hogy mennyire veszélyes úton halad az ország – tette hozzá. Miközben egy járványhelyzet közepén vagyunk, szerinte egyáltalán nem a nemzet egészét képviseli, nem a nemzeti együttműködés jegyében jár el, hanem a társadalom felét elítéli, aztán a választópolgárok felét kirekeszti a nemzetből. Azt mondta: annak a gyűlöletkampánynak újabb felvonása ez, amelyet az elmúlt tíz évben felépítettek. Bárkitől, aki máshogy gondolkodik, más a vallása, más a bőrszíne, már az emberi méltóságot is elvitatják – fogalmazott Donáth Anna. Szerinte erre a válasz nem szabad, hogy gyűlölködés, utálkozás, agresszió legyen, fel kell ébreszteni a magyar társadalmat, nem hagyhatják ezt, mert a hétköznapok már meg vannak mérgezve.

Azt is mondta: ha az ellenzék részéről jönnek ilyen megnyilvánulások, az is „borzasztóan szerencsétlen”, és nem lenne szabad, hogy a politikai kultúra ebbe az irányba menjen tovább. A következő generációknak feladata, kötelessége és felelőssége, hogy a magyar politikai kultúrát megváltoztassa – mindenkinek, függetlenül attól, milyen a világnézete – tette hozzá.

Donáth Anna szerint a politikusok felelőssége nőtt meg most, hogy mindenki otthon ül és olvassa a híreket. Egyre jobban nő a frusztráció, és ebben a helyzetben olaj a tűzre, ha ilyeneket olvas az ember, főleg amikor egy politikus már nem egy másik politikust címkéz, hanem magára is veheti, aki találkozik a hírrel. Ezért borzasztóan fontos szerinte, hogy amikor ilyen mondatokat olvasni, hogy a nők véleménynyilvánítása szánalommal tölti el Kövér Lászlót, arra igenis fel kell csattannia minden női és férfi állampolgárnak is, mert a 21. században nem engedhető meg, hogy ez hétköznapi vélemény legyen.

Ezért fordultak a független Szél Bernadett kezdeményezésére több képviselőnővel a Médiatanácshoz, mert bár ezek az eljárások alapvetően „nem vezetnek sehova” vagy nagyon hosszú ideig tartanak, de jelzés, hogy mindennek megvan a határa. Arra kérte a nőket és a fiatal lányokat, hogy mutassák meg, sokkal többre képesek és jobban szeretnék csinálni, különösen, mert a következő generációk személyi száma „már 3-assal és 4-essel kezdődik”.

Donáth Anna azt mondta: rengeteg olyan támadás érte az ellenzéki képviselőket, nőket, mindenkit, hogy lassan már a gyűlöletbeszéd kategóriáját is eléri, róluk olyan kép jelent meg, amelyen célkereszt van a homlokukon, és nem tudja, hol van ennek a határa. Muszáj határt szabni a gyűlölködésnek és az uszításnak, mert a történelemben sokszor lehetett látni, hogy mi történik, amikor emberek a frusztrációjukat tettekben mutatják ki csak azért, mert feljogosítva érzik magukat a hatalom által – fűzte hozzá.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Reggeli gyors
2020.04.30. 07:35
Műsorvezető: Lampé Ágnes