„Támogassa
Szavakon túl

Csuja Imre: lépésről lépésre haladva jutott fel

13/02/2023 12:20

| Szerző: Lehoczky Mirjam

Csuja Imre hiába az ország egyik legnépszerűbb színésze, azt mondja, nem betegesen öntelt, de nem is kishitű. Lelke mélyén mindig egy hajdúnánási kisfiú marad, és szerinte így van ez rendjén, ez az érzés nem szabad, hogy elmúljon. Népszerűségét és szerethetőségét annak is köszönheti, hogy természetes tud lenni a színpadon, úgy mondja a szöveget, mintha ő írta volt, vagy neki írták volna: amolyan „Csujásan”.

2023. február 05. Szavakon túl (2023. február 05., vasárnap 13:00): Csuja Imre
49:35
00:00
Műsorvezetők: Kadarkai Endre Szerkesztők: Kadarkai Endre

A Szavakon túl vendége a Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész. Játszott Pécset, Debrecenben, Egerben és a budapesti Arany János Színházban is. Majd tíz év szabadúszás után a 2004-ben az Örkény Színházhoz szerződött. A kortárs magyar film egyik legtöbbet foglalkoztatott alakja: Ő Csoki az Üvegtigrisből, a Valami Amerika maffiafőnöke, Al Bundy és Torrente magyar hangja, jelenleg pedig A mi kis falunk polgármestere.

Csuja Imre hiába az ország egyik legnépszerűbb színésze, azt mondja, nem betegesen kishitű, de nem is öntelt. A nagy színészektől kapott dicséretek a pályája bizonyos szakaszaiban jól estek neki, önbizalom-erősítők voltak.

Kadarkai Endre és Csuja Imre
 
Kadarkai Endre és Csuja Imre
 

A szülei féltésből nem örültek, hogy színész szeretne lenni, 1978-ban elképzelhetetlen volt, hogy elindul egy srác egy kis faluból, és bekerül abba a harminc fős társaságba, akit kilencszázötvenezer főből vettek fel a főiskolára. De nagyon hitt benne, és mindent meg is tett érte, hogy bekerüljön. Nagymamája irodalmat, verseket, nótákat kedvelő parasztasszony volt, aki ötéves korától tanította, és egyszer csak ez az út a színpadra vitte az unokát. Lelke mélyén mindig egy hajdúnánási kisfiú marad, és szerinte ez így van rendjén, ez az érzés nem szabad, hogy elmúljon. Sokszor találkozott a pályája elején lenézéssel, mert vidékről jött, de sosem volt emiatt komplexusa. Úgy érzi, mindenki mást tud, más az erőssége. Természetesen tud viselkedni a színpadon, úgy mondja a szöveget, mintha ő vagy neki írták volna.

Szerinte a színészi szakma a megfelelési kényszerről szól, meg kell felelni a partnernek, a rendezőnek, és a közönségnek. Csuja Imre elsősorban önmagának szeretne bizonyítani, hogy újra és újra elérje azt a színvonalat, amire egyszer vagy többször már elégedettségüket fejezték ki a nézők.

Kezdetben, amikor még nem úgy alakultak a dolgok, ahogy szerette volna, néha azt gondolta, talán abba kellene hagynia. Aztán mindig jött valami, ami átsegítette, úgy érzi, soha nem adta volna fel ezt a pályát, mert annyi optimizmus szorult belé, emellett pedig volt annyi önismerete is, hogy azt is tudta, hol tart. Amit nem tudott, hogy mikor veszik már észre. Egyáltalán nem bánja, hogy nem dobták fel hirtelen a legelején és elejtették le gyorsan, büszke rá, hogy lépésről lépésre jutott el ide. Gáti József azt tanította neki, hogy a színészethez tíz százalék tehetség, ötven százalék szorgalom és negyven százalék szerencse kell, és csak a szorgalmas embernek lesz szerencséje.

A most készülő Isten című darabban, ami az eutanáziáról szól, egy vallási vezetőt alakít, aki ennek a létjogosultsága ellen ágál. Csuja Imre két gyermekét is elvesztette, de amikor Mácsai Pál felhívta, hogy biztosan el akarja-e játszani ezt a szerepet, igent mondott.

Azt mondja, nagyon nehéz az öngyilkosság kérdése, azt érezte nem maradhat ki ebből a sorsa miatt. Szerinte sok féle öngyilkosság létezik, de legtöbbször pszichés zavarok következményei. Utólag mindig könnyű okosnak lenni, de amikor történik, borzasztó megtévesztő tud lenni, amikor egy gyerek hatalmas boldogságot áraszt, a környezete nem tudja, hogy ez azért van, mert már megtalálta a megoldást, hogyan vessen véget ennek az egésznek.

Az eutanázia kérdésében sincs jó válasz, az apósa és apja haláltusáját is végignézte. Ha nem írják alá, hogy beültessék a gyomorszondát gyilkosok, ha aláírják és beteszik, akkor meghosszabbítják a szenvedését.  Nem akar emléktáblát, vagy elismerést kitenni magára, hogy milyen erős legény, hogy ezt a szerepet elvállalta, miközben tudják róla mi történt. Szerinte a színészeknek abban szerencséjük van, hogy az örömüket és a bánatukat is kijátszhatják a színpadon.

A beszélgetés visszanézhető a Klubrádió YouTube-csatornáján is. Iratkozzon fel rá!

FELIRATKOZOM:

Szavakon túl
2023. február 5. vasárnap 13:00
Műsorvezető: Kadarkai Endre