„Támogassa
Megbeszéljük...

Csillag: A fejadagok bejelentésével csak pánikot kelt a kormány

1/11/2023 08:37

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Minden kormány készít katasztrófák, háborúk esetére tervet arra, hogyan osszák be a lakosság és a vállalatok számára a készleteket – mondta Csillag István. Hozzátette, ehhez nincs szükség a nyilvánosságra, hiszen azok, akik ezzel foglalkoznak, e célra fenntartott csatornákon megkapják az iránymutatást. A volt gazdasági miniszter szerint a kormány így tartja félelemben a lakosságot.

2023. október 30. Megbeszéljük - részlet 23.10.30. Csillag István
12:35
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, egy úgynevezett Védelemgazdasági Alaptervet összeállításáról döntött a kormány, amelyet először jövő év június 30-ig kell prezentálnia az illetékes miniszternek.

"Minden európai kormánynak kell, hogy legyen arra nézvve felkészülési terve, hogy mekkora készletet és hogyan kell, lehet előteremteni, biztosítani katasztrófa, vagy háborús helyzet idején ahhozm, hogy a polgárok, és a működő vállalkozások ellátása többé-kevésbé biztosított legyen" – mondta a Megbeszéljük hétfői adásában a tartalékkészletek felhalmozásáról szóló rendelettel kapcsolatban Csillag István közgazdász, volt gazdasági és közlekedési miniszter. Hozzátette, a magyar kormány döntése abból a szempontból mégis kirívó, hogy a szomsédos Ukrajnában éppen háború dúl. Annak, hogy ilyen környezetben dobja be a kormány a rendeletet nagy nyilvánosság előtt – amelyet stratégiai szükségessége miatt nem kell feltétlenül bejelenteni – Csillag szerint egyetlen célja van: a lakosságot félelemben tartani. "Az ilyen információk nyilvánosságra hozatalának más célja nem lehet, hiszen akikre tartozik, megkapják ezeket a tervezeti segédleteket az e célra fenntartott csatornákon keresztül" – mondta a szakember, megjegyezve, hogy egy ilyen bejelentése szükségtelen pánikot kelt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Csillag Istvánnal
2023.10.30., hétfő 16:20
Riporter: Bolgár György