„Támogassa
Reggeli gyors

Cserhalmi az aranydiplomájáról: Felesleges ez a felhajtás, mintha nem lenne elég baja ennek az országnak

29/09/2021 10:23

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A 30-as és 60-as évek sajátosságai ma is visszaköszönnek, de ezeket a diktatórikus elemeket a nép, mint büntetést szavazza meg magának. Cserhalmi György színművész az aranydiplomája körüli felhajtás kapcsán beszélt politikáról és vallásról, melyeket szerinte sokan árucikknek tekintenek.

2021. szeptember 29. Reggeli gyors - részlet 21.09.29. Cserhalmi György
18:56
00:00

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, nem vette át az aranydiplomáját Cserhalmi György a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas színművész 1971-ben szerezte meg diplomáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, az ötvenedik évforduló alkalmából jutalmazták az akkor végzetteket. Cserhalmi azonban nem kapta meg az ünnepélyes átadóra a meghívót. Az intézmény azt állítja, hogy kiküldte a levelet.

Nem sokkal korábban, amikor a Magyar Művészeti Akadémia tagja lett, Cserhalmi székfoglaló beszédében kiállt a korábbi Színház-és Filmművészeti Egyetem mellett is, és beszélt arról is, hogy szerinte a hatalom ma is egyféleséget akar. "Isten ne adja, hogy ebben a hazában újra bizonyítani kelljen, hogy ki a jó hazafi" – jegyezte meg.

A színművész a Klubrádiónak azt mondta, hogy vannak olyan dolgok, amelyről reméli az ember, hogy nem jön el az életében, most mégis itt van. Ez is egy ilyen helyzet. 

"Fura szülők vagyunk mi, ma nemcsak Kádár Jánost nevelgetjük, hanem Horthy Miklóst is" – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a 30-as és 60-as évek sajátosságai ma is visszaköszönnek. Hangsúlyozta, ezeket a nép választotta meg magának. "Mint egy penitenciát, mindig megszavazzuk magunknak azokat, akik nem biztos, hogy jót akarnak."

Szerinte a székfoglaló beszéde és az aranydiploma ügye körül felesleges ez a nagy felhajtás. "Mintha nem lenne ennek az országnak elég baja." Megjegyezte, számított arra, hogy nem kapja meg az aranydiplomát.

Mundruczó Kornél Felesleges ember című filmjének forgatása
 
Cserhalmi György
Fotó: Kallos Bea/MTI
 

"Az állam te vagy, Isten nem árucikk"

Cserhalmi szerint ma a politikával és a vallással egyaránt kereskednek, ez pedig a farizeusság. "Számomra az a politika, ami azt mondja: az állam te vagy." A vallással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy Istent annál jobban tiszteli, minthogy ilyen "rablógazdálkodásnak" tegye ki. Hozzátette, többre tartja azokat az ateistákat, akik tartással bírnak, mint azokat, akik haszon reményében hirdetik vallásosságukat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Cserhalmi Györggyel
2021.09.29., szerda 9:35
Riporter: Para-Kovács Imre