„Támogassa
Hetes Stúdió

"Csak Orbánt és nem Brüsszelt lehet majd okolni, ha az uniós pénzeket mégsem kapja meg a kormány"

3/12/2022 18:00

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Politikailag érthető, törvényességi szempontból viszont kérdéseket vet fel az Európai Bizottság nagy nehezen megszületett javaslata az uniós források odaítéléséről illetve részleges megvonásáról - erről beszélgettünk két német parlamenti képviselővel, Daniel Freunddal, a Zöldek és Moritz Körnerrel, az Újítsukmeg Európát frakció képviselőjével. Tisztában vannak azzal, hogy Orbán a várható és esetleges kudarcokért személy szerint akár őket is hibáztatni fogja. Az Európai Parlament nagy többsége nem akar mást, mint megakadályozni Orbán további lopásait. 

2022. december 03. Hetes stúdió részlet - 2022.12.03. Csernyánszky Judit interjúja Daniel Freundal és Moritz Körnerrel
11:24
00:00

Csernyánszky Judit interjúja Daniel Freund és Moritz Körner uniós parlamenti képviselőkkel

Politikai szempontokból teljesen megértem, hogy az Európai Bizottság miért hagyta jóvá a Covid-féle felzárkózási alap teljes keretét, miközben – azt gondolom –, az 5,8 milliárd eurós alapnak is a 70-át meg kellett volna vonni a magyar kormánytól, ahogy tette ezt a kohéziós alapok esetében a Bizottság – mondja Daniel Freund, a német Zöldek európai parlamenti képviselője, aki a jogállami mechanizmus feltételrendszerét vizsgáló költségvetési ellenőrző bizottság tárgyalódelegációjának a tagja.

Daniel Freund: Jogi-törvényi megközelítésben sem tudok mást mondani, mint azt, amit már a múlt héten az Európai Parlament is megállapított, hogy a Bizottság által meghatározott követelményeknek alapvetően nem felelnek meg a magyar kormány által eddig ismertetett intézkedések. Tehát egyenesen azt kérdem: rendben van ez törvényességi szempontból? Másrészről, nyilvánvaló, hogy alapvetően a jogállami normáknak és az antikorrupciós elvárásoknak kell ez esetben is megfelelni, épp úgy, mint a kohéziós uniós támogatások esetében. Ha a kohéziós alapok kétharmadát megvonja a bizottság, mert nem tartja megfelelőnek az Orbánék által eddig megtett lépéseket, mert a korrupció még ugyanott tart, mint korábban, akkor a Covid-alapnál miért mér más mércével?

Feltehetően azért, mert ki lett mondva, ha decemberig nem hagyja jóvá a Bizottság, illetve azt követően az Európai Tanács pénzügyminiszteri grémiuma a Covid-féle felzárkózási alapokra adott magyar reformintézkedéseket, akkor teljesen elvész a pénz hazánk számára.

Daniel Freund: Igen, pontosan, ezért tehette. De ezért szeretném hangsúlyozni, hogy egy dolog politikai döntést hozni, amit alapvetően én is elfogadok, mert ezzel lehet ösztönözni a kormányt a korrupcióellenes reformintézkedések megvalósítására, de attól tartok, hogy jogi- és törvényességi szempontból a döntés nem felel meg az elvárásoknak. Attól tartok, a törvénytelenség kérdését fel kell vetnünk.

Ugyanakkor biztosítékként itt vannak az – angolból átfordított – úgynevezett mérföldköveknek nevezett feltételek és határidők, amelyeknek záros időkereten belül meg kell felelni. Az egyik csomagot például márciusig.

Daniel Freund: Ez nem kérdéses. Sőt az eredetileg meghatározotthoz képest a 17 helyett most már 27-nek kell megfelelni, hogy a korrupciót kizárják a pénzek felhasználásakor. A Covid-féle felzárkózási alaphoz tehát plusz tíz újabb stációt rendeltek, s ebből négy például a bíróságok függetlenlenné válását követelik meg. Amelyek szerintem egyáltalán nem egyszerű és könnyen teljesíthető követelések, hiszen az Országos Bírói Tanácsot, vagy a Kúriát érintő követelések működésük alapjait kérdőjelezik meg. S valóban elég feszes határidőt szabtak meg a teljesítésükhöz. Azonban számomra egyelőre az is kérdéses, hogy az Orbán-kormány egyáltalán akar-e tényleges, lényegi változtatásokat végrehajtani. Mert ugyan láttuk, hogy a 17 intézkedés megvalósul, ugyanakkor októberben már megint olyan törvények születtek, és olyan módon, egyik pillanatról a másikra, amelyek cáfolják a reformok tartós teljesítését. Szóval mintha a kártyavár összedőlne, ami az ismert filmsorozatot juttatja az eszembe.

Igen ám, de végső soron mindezek nem is a bizottságtól, hanem az uniós pénzügyminiszterektől függenek. Vajon ők hasonló döntést fognak hozni? Mit tud vagy sejt ebből?

Daniel Freund: Nagyon bízom benne, és az utolsókig fogok is harcolni azért, hogy az Európai Tanács vegye figyelembe a Parlament döntését, és kövesse a bizottsági javaslatot is. Hisz történelmi pillanatokat él meg Brüsszel, mert egyetlen tagországgal sem történt ilyen, mint Magyarországgal, hogy két alapot is befagyasszanak. Persze kérdéses, hogy meglesz-e a minősített többség a szavazáshoz. Hiszen a Bizottság meglehetősen kritikus a magyar kormánnyal szemben, mert kijelentette, hogy nem látja a feltételek valós teljesítését. Eközben Orbánék zsarolják az egész közösséget azzal, hogy a vállalati globális minimumadót, vagy például az Ukrajnának szánt hitelt blokkolják nem szavazatukkal. Sőt, még a NATO-döntéseket is blokkolja, nevezeteseb Finnország és Svédország csatlakozását egy olyan válságos helyzetben, amikor NATO-területen is csapódott be rakéta, aminek két halálos áldozata is lett. Ezek miatt is kérdéses a tanács döntése, amely a mostani várakozások szerint csak december 12-én születik meg, de ők már december 6-ától egyeztetnek az előbb említett ügyekben. Ezektől is függhet a magyar kérdés.

Daniel Freund
 
Daniel Freund
 

Említette az olaszokat, ahol az új, Mussolini ihlette kormánypárt szavazata egyelőre bizonytalannak látszik a minősített többség eléréséhez. Esetleg a parlamentben beszélgetve az olasz kollégákkal, tudható közelebbi is az ő döntésükről? Egyáltalán aggályos a többség megszerzése?

Daniel Freund: Magyarország és Lengyelország egyértelmű. Olaszország még kétesélyes. El tudom képzelni, hogy Bulgária és Románia is ellene szavaz (hasonló korrupciós helyzet miatt). De a Baltikum épp az Ukrajnának nyújtott hitel miatt tartaná fontosnak a hasonló szavazást. A kollégákkal beszélgetve úgy tűnik, hogy a tagállamok általában követik a mostani bizottsági döntést.

Mint a költségvetési ellenőrző bizottság tárgyalódelegációja tagjaként tudott beszélni Navracsics Tiborral vagy Varga Judittal?

Daniel Freund: Két hete voltam Magyarországon, és egyikük sem fogadott. Nem akartak velem találkozni.

Ön hosszú évek óta a jogállam verhetetlen harcosa, aki a magyar jogállamiság és a magyar szabadságszerető állampolgárok érdekeit a lehető leghatározottabban képviseli. Milyen érzései vannak most, mennyire érte el a célját, látva a jelenlegi fejleményeket a magyar helyzet megítéléséről.

Daniel Freund: Nemcsak én, de az Európai Palament nagytöbbsége harcolt azért, hogy az összes támogatást megvonhassák a magyar kormánytól. Azonban az összes támogatásnak csak a 15 százalékát vonják meg. Persze, ha engem kérdez személy szerint, akkor azt mondom, én egyáltalán nem akarok, és akartam egyetlen fillért sem megvonni a magyar állampolgároktól, csak azt akarom, hogy a magyar kormány változzon meg. Ráadásul ezeket a változtatásokat Orbánék maguk vállalták, tehát itt az idő, hogy be is bizonyítsák, képesek a változásra. A magyaroknak szükségük van az uniós pénzekre: a termelőknek, az oktatásnak, a megújuló energiaellátásra. De sajnos azok a pénzek, amelyeket nem vontak most meg, továbbra is Orbán haverjai és családtagjai zsebében kötnek ki.

Nem tart attól, hogy Orbán narratívája nyomban megváltozik, és Brüsszelt okolja a magyar recesszió miatt, illetve sugallja és elhiteti esetleg az emberekkel, hogy nem előnyös nekünk az uniós tagság?

Daniel Freund: De hát, már most tele van az ország a Brüsszelt hibáztató óriásplakátokkal, ahogy láttam. De igen, folytatni fogja azt a narratívát. És engem fog hibáztatni azért, ami történik. Meg a hozzám hasonlókat. Tartok ettől. Ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy a magyar állampolgárok tisztában vannak azzal, kit terhel a felelősség a hibákért. Ha nem jönnének a pénzek, akkor ráébrednek arra, hogy csak Orbánt lehet hibáztatni ezért. Remélem, hogy a rádióhallgatók és a magyarok többsége a független médiát és a nemzetközi híreket hallgatva megértik, hogy mi csak azt akarjuk, hogy Orbán ne lophasson el több uniós pénzt és ne csapja be az embereket!

Jó javaslatot fogalmazott meg a Bizottság, amikor a jogállam magyarországi megítéléséről döntött – ezt már Moritz Körner német európai parlamenti képviselő mondta el a rádiónknak, aki az Újítsuk meg Európát frakció tagja.

Moritz Körner: Helyes, hogy a Covid-féle alap biztosítását amolyan szupermérföldkövekhez, elvárásokhoz és határidőkhöz kötötte, amelyek teljesítése nélkül nem kaphat támogatást a magyar kormány. Csak bízni tudunk abban, hogy hasonló döntést hoz az Európai Tanács is, amikor elemzi a magyar jogállami és korrupciós elvárásokat.

Képesek ezek a mérföldkövek, ráadásul szuperek is változtatni a jelenlegi rendszeren?

Moritz Körner: Ebben már korántsem vagyok biztos. De a bizottság is kimondta, amit mi is, hogy addig egy eurocent sem kerül a kormányhoz, amíg maradéktalanul nem teljesíti a követeléseket. Hatalmas nyomás van most Orbánékon. Alapvetően a korrupció felszámolásában kellene eredményeket felmutatniuk. Azonban attól tartok, nehéz lesz a szupermérföldeket meglépni márciusig. Ez esetben senki mást, csak Orbán Viktort lehet hibáztatni!

Attól tartok, ebben az esetben Orbán Viktor megint csak Brüsszelt fogja hibáztatnia a pénzek elmaradásáért, és egy lépéssel még közelebb kerülünk az Unióból való kilépéshez. Ön, hogy látja ezt?

Moritz Körner: Orbán eddig is minket hibáztatott mindenért. Ezen egyáltalán nem fogok meglepődni sem én, sem egyik uniós tagállam sem. És a parlament sem. Régóta ismert Orbán retorikája. Sőt az is, hogy az egész parlamentet baloldali gyülekezetnek tartja, ami Németországban, és általában az Európai Néppárt tagjai között némi derültséget okoz – hogy finoman fogalmazzak. Egyébként pedig kíváncsian várom, hogy a mostani döntések ismeretében miként fog szavazni a pénzügyminiszterek elé jövő héten kerülő minimáladóról és az Ukrajna-hitelről. Megint a vétó-játékával fog minket szórakoztatni? Ezzel együtt most úgy érzem, tisztában van azzal, hogy milyen felelőssége van ebben a játékban, hisz 5,8 milliárd euró forog kockán. S figyelembe kellene vennie azt is, hogy pár hete még úgy nézett ki, az Európai Bizottság nem fog – még feltétekkel sem – zöld utat adni a magyar helyreállítási alapnak.

Az önök ez ügyben tartott sajtótájékoztatója minden bizonnyal erős nyomást gyakorolt a bizottságra is. Nem beszélve arról, amit lehetett hallani, hogyha elengedi Magyarország kezét az Európai Bizottság, akkor bizalmatlansági indítványt nyújtanak be Ursula von der Leyen bizottsági elnök ellen.

Moritz Körner: Valóban voltak ilyen hangok, először a nyáron, amikor a lengyelek uniós forráshoz való jutását javasolta a Bizottság. Azonban tudnia kell, hogy egy ilyen indítványhoz kétharmados többségre van szükség. Azért ezt nem lenne olyan egyszerű megszavazni a parlamentben. Én most elégedett vagyok a bizottsági döntéssel, mert elég világos üzenetet küldött a magyar kormánynak. Sőt, azt kell mondjam, most minden eddiginél jobban bízom von der Leyenben. Mert ő is tökéletesen tisztában van a saját felelősségével. Azzal, hogyha nem köti újabb feltételekhez az uniós forrásokat, akkor őt lehet hibáztatni azért, hogy Magyarország tovább süllyed a korrupció mocsarába.

Végül is ezzel a pozitív üzenettel akár el is jöhetett volna Ursula von der Leyen Budapestre, hogy úgymond jelképesen átadja a Covid-féle helyreállítási alapot, nemde? Miért nem jött el Orbánhoz?

Moritz Körner: Igen, ezt eddig amolyan ünnepi ceremónia keretében vezényelte le a tagországok mindegyikében Ursula von der Leyen. Ez most elmaradt, nemrég tudtam meg. Ezzel együtt én azt gondolom és üzenem is az összes uniós vezetőnek, hogy beszéljenek és minél gyakrabban Orbán Viktorral. Meg kell mondani neki: Viktor, itt húzódik a vörös vonal! A jogállamban nincs kompromisszum.  Jogállam vagy van, vagy nincs. Az volt a baj, hogy korábban mindig kompromisszumot kötöttek vele. Így tett Angela Merkel is, hogy na jó, akkor ebben és ebben egyezzünk meg. Ezért vétózik Orbán, mert ehhez szokott hozzá. A jövőben tisztázni kell, hol a határ. Ezért javaslom, senki ne zárkózzon el Orbán Viktortól, ha párbeszédről van szó.

A teljes interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Hetes Stúdió
2022. december 03., szombat 15:10
Riporter: Csernyánszky Judit