„Klubrádió
Reggeli gyors

Csak közmunkával nem lehet kezelni a válságot

19/05/2020 14:33

| Szerző: Klubrádió

A legtöbb országban valamilyen jövedelemhez juttatták azokat, akik a járvány miatt vesztették el a munkájukat. Ez nem kidobott pénz, hisz keresletet hoz a piacra.

2020. május 19. Reggeli gyors - részlet 20.05.19. Herczog László
10:58
00:00

Azok is kaphatnának már közmunkát, akik szakképzettek és önerőből is el tudnának helyezkedni. Így próbálja kezelni a tömeges munkanélküliséget a kormány, ám így nem lehet, egyenesen képtelenség – véli Herczog László volt szociális és munkaügyi miniszter. Az adatokat persze ezen a területen is titkolja a kormány, de 400 ezernél szinte biztosan több a munkanélküli, és számolni kell azokkal is, akik kényszerből fizetés nélküli szabadságon vannak, vagy bedőlt a kisvállalkozásuk a kereslet csökkenése miatt.

Május 1. - A Közmunkás Mozgalom a Jövőért majálisa
 
MTI Fotó: Mohai Balázs
 
 

Miután ilyen heterogén a segítségre szorulók köre, kombinált megoldásra lenne szükség. Vajon hány embernek tudnak közmunkát adni az önkormányzatok, amikor egyre csak elvonnak tőlük forrásokat? Hány embernek tudnak értelmes elfoglaltságot biztosítani? Az értelmetlen munkánál már a segély is tisztességesebb. A közmunka lehet persze az egyik láb. Gondolni kellene azonban a korábban prosperáló vállalkozások támogatására, a munkahelyek megőrzésére is. És nem kellene elfeledkezni a segélyről sem, amiről a kormány hallani sem akar. A legtöbb országban a jövedelem nélkül maradottaknak juttattak valamennyi pénzt, ami nem azt jelenti, hogy azt az összeget kidobták volna az ablakon. Közgazdasági szempontból is ésszerű döntés volt, hisz az emberek elköltik, ezzel fenntartanak egy keresleti szintet, nem dől be teljesen a piac.

A magyar kormány bizonyos nagy létszámú csoportokkal egyáltalán nem foglalkozik a válságban sem. Hiába Orbán híres ígérete: Senkit nem hagyunk az út szélén. A segítségnyújtás finanszírozására bevezethetett volna például egy szolidaritási adót, mint azt többen javasolták, de nem tette. Itt ugyanis (Ferge Zsuzsa kifejezésével élve) perverz újraelosztás folyik. Legjobban a lineáris személyi jövedelemadón érhető ez tetten. Minél jobb módú valaki, annál több támogatást, kedvezményt kap.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila.

Reggeli gyors
2020.05.19. 06:00 
Műsorvezető: Dési János