„Klubrádió
Reggeli gyors

Covid-19 – Kínából terjedt el, de honnan ered?

14/01/2021 14:30

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Kína végre beengedi a WHO szakembereit, akik a világjárvány kiindulópontját keresik. Egy év után nem lesz könnyű dolguk, de mintákat találhatnak, a terjedésre utaló adatokat szintén.

2021. január 14. Reggeli gyors - részlet 21.01.14. Falus András
10:56
00:00

A Covid-19 kétségtelenül Kínában robbant be, onnan terjedt el, szerte a világban. Általános vélekedés szerint egy vuhani, egzotikus állatokat áruló piacról, illetve az első esetekkel foglalkozó laboratóriumból került ki. Azonban nemrég megtalálták egy 2019 őszén vett biológiai mintában Olaszországban, és a járvány kirobbanása előtt vett mintákban San Franciscóban is.

Falus András akadémikus, immunológus professzor emeritus ezért kissé szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy mit találhatnak az Egészségügyi Világszervezet szakemberei Kínában. Különösen gyanús, hogy Peking egy évig nem engedte be őket az országba.

Azt érdemes tudni, hogy koronavírusból sokféle van. Egy egyszerű nátha ártalmatlan vírusa nagyon hasonlít a mostani pandémiát okozóra. Ezek változnak, mutálódnak, tehát egyelőre nem lehet kimondani, hogy a vuhani állatpiacról indult ki minden. Olyan dolguk van most a WHO szakembereinek, mint a szeizmológusoknak, amikor egy földrengés epicentrumát, központját keresik.

A Covid-19 vírust az első időben az influenzához hasonlították sokan. Azok a vírusok nagyon gyorsan változnak, ezért van szükség évente új védőoltásra. Ez a vírus is mutálódik, mint ahogy a brit példa mutatja, de lassabban. Bár ez az új variáció azért gyorsabban terjed az eredetileg megismertnél.

Falus András beszélt arról is, hogy miért sikerülhetett hamar előállítani oltóanyagot, illetve miért mondhatják azt a gyártók, hogy a vakcinájuk véd az új vírusváltozatok ellen is. Arról van szó, hogy a fejlesztők már jó ideje létrehoztak úgynevezett pszeudo vírusokat. Ezek ártalmatlanok, de tudni lehet, hogy miként reagálnak egy oltóanyagra. A vírusoknak van ugyanis egy „köpenyük”, ezt támadja az immunrendszer, és ha ez a támadás hatásos a köpenyre, a külső „burokra”, akkor tulajdonképpen szinte mindegy, hogy mi van azon belül, a vakcina hatásos.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli gyors
2021.01.14. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre