„Klubrádió

Gulyás Gergely szerint gyakorlatilag már megállapodtak a kínai vakcináról

14/01/2021 10:33

| Szerző: Klubrádió

Az idei első kormányinfón a Minoiszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy az adatok alapján túl vagyunk a második hullám tetőzésén, de a szigorú szabályokat továbbra is be kell tartani. Gulyás szerint ha lenne elég oltóanyag, két hét alatt végezhetnénk az oltásokkal. Ezzel kapcsolatban megjegyezte azt is, hogy gyakorlatilag már megállapodott a kormány a kínai Sinovac-vakcináról.

Gulyás Gergely miniszter szerint túl vagyunk a járvány második hullámának csúcsán, és visszaszorulóban van a koronavírus - hangzott el az év első kormányinfóján – írja a hvg.hu. „Azt látjuk, hogy a kormányzati adatközlés minden szinten pontos volt, Magyarország a legszigorúbb mércének is megfelelt, amikor adatokról számol be” – mondta Gulyás, aki szerint 9000 emberrel többen hunytak el, mint a tavalyi évben, ez bizonyítja a helyes adatközlést.

A szigorú, világos szabályokat nevezte meg a járvány elleni védelem garanciájának, amiből az is következik, hogy egyelőre nincs tervben lazítás. Az intézkedések egyébként is érvényben maradnak február 1-ig.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Gulyás Gergely Fotó:
MTI/Koszticsák Szilárd
 

„Két lehetőség van az enyhítésre: az egyik, ha a járványgörbe továbbra is alacsonyan lesz, és olyan kevés lesz a megbetegedettek száma, hogy megtehetjük, a másik lehetőség pedig, hogy ha sikerül az átoltottságot annyira növelni, hogy nem kaphatják el a legveszélyezetettebbek a vírust” – indokolta. A mostani számoknál még sokkal kevesebb megbetegedés szükséges ahhoz, hogy lazítani lehessen.

Állítása szerint az Európai Uniót éles kritikák érték, a lassan érkező oltóanyagok miatt. Azt nem tette hozzá, hogy a gyártóknak is megvan a termelési kapacitásuk, emiatt nemcsak az EU-ban lassú a logisztika. Azt is elmondta, hogy az oroszok mellett Kínával is tárgyalnak a vakcináról: „Jó esély van arra, hogy Kínából szerezzünk vakcinát, ezzel 20 millió embert beoltottak, tárgyalunk az oroszokkal is” – tette hozzá, majd újra hangsúlyozta, hogy gyakorlatilag már megállapodtunk a kínai Sinovac-vakcináról.