„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Bródy: Ahhoz a kétharmadhoz tartozom, amely kisebbségben van Magyarországon

19/09/2023 13:40

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Ahhoz a kétharmadhoz tartozom, amely kisebbségben van ma Magyarországon, akik nem tudják igazán megfogalmazni magukat, nem tudják kiteljesíteni tehetségüket, nem tudnak szabadon működni, szervezkedni, barátokat találni, ami végül azt eredményezi, hogy Magyarország a nemzetközi versenyben lemarad – véli Bródy János. Szerinte a független sajtó támogatása változtathat a jelenlegi tehetetlenségen.

2023. szeptember 19. Reggeli gyors/Reggeli személy (2023. szeptember 19., kedd 09:00): Bródy János
38:46
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bencsik Gyula, Herskovits Eszter

"Lesz még egyszer szép a világ" – Bródy János dalszövegének részletével indította a 2023. évi őszi túlélési gyakorlatát a Klubrádió. Ennek kapcsán beszélgettünk a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes zeneszerzővel. Bár reméli, hogy előbb-utóbb lesz még szép a világ, világszerte minden jel arra utal, hogy nehéz idők jönnek.

"Amíg az állami rádióban nem hangzik el ez a dal, vagy amíg Pintér Béla nem kap Kossuth-díjat, nem nagyon beszélhetünk demokráciáról" – mondta, hozzátéve, hogy a Fidesz saját Alaptörvényét sem tartja be, hiszen a 9. cikk kimondja: "Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit."

"Ehhez szerintem hozzátartozik az is, hogy egy olyan rádió, amilyen a Klubrádió is, országos frekvenciát kapjon" – mondta Bródy. Szerinte a Klubrádió azért tud működni, mert a hallgatói biztosítják számára az ehhez szükséges feltételeket.

Bródy János
 
Bródy János
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

Arra is kitért, hogy nagy különbség van a zenei rádiók műsorkínálata és a hallgatói igények közt Magyarországon. Mint kifejtette, a Facebookon közel 300 ezer követője van, ehhez képest mindössze egy olyan rádió játssza le számait időről időre, amelyik nem kifejezetten zenei.

Rögtönzött bemutató a Klubrádió eléréséről

Bródy azt is elmondta, hogy nála a Klubrádió mindig szól, internetes rádión és mobilalkalmazáson egyaránt. Kiemelte, hogy nemcsak az élő adást hallgathatják, hanem bármely műsort visszahallgathatják az Archivumban. "A Klubrádió a frekvenciavesztéssel lényegében nem vesztette el közönségét, csak rá kellett szokniuk arra, hogy internetes készülékeken érhetik el az adást és a podcastokat."

"Oszd meg és uralkodj"

"Montesquieu óta tudjuk, hogy a hatalmat meg kell osztani, hogy az egyes ágak ellenőrizni tudják egymást." A tövényhozó hatalom, a végrehajtó, az igazságszolgáltatás, és negyedik ágként a média függetlensége alapvető. E tekintetben Bródy úgy véli, a művészetek, a sajtó küzdelme, ami a függetlenséget célozza, szabadságharc.

Hozzátette, ma Magyarországon az oszd meg és uralkodj (divide et impera) elve uralkodik, a sajtót leuralták, propagandagépezetté tette a kormány, az ellenzéket megosztotta, manipulálja a választásokat, és semmilyen beleszólást nem enged nekik abba, milyen információ jut el az emberekhez. A régi diktatúrákban az információk terjedését igyekeztek akadályozni, az internet korszakában megzavarják az információáramlást. Egy érdekes hír jelenik meg, a központban már készül egy olyan változat, ami eltorzítja az eredeti hírt. "A propaganda Patyomkin-falat épít a valóság elé" – fogalmazott.

Túri Lui
 
Kollégánk, Túri Lui és Bródy János az idei Szörp Szóda fesztiválon
Fotó: Mátyus László / Klubrádió
 

Bródy szerint mindent elkövet a kormány annak érdekében, hogy ne legyen más nyertes, megosztja az országot. Van azonban egy másik verseny, ahol ez a taktika nem válik be. "Ahhoz a kétharmadhoz tartozom, amely kisebbségben van ma Magyarországon, azokhoz, akik nem tudják igazán megfogalmazni magukat, nem tudják kiteljesíteni tehetségüket, nem tudnak szabadon működni, szervezkedni, barátokat találni, ami végül azt eredményezi, hogy Magyarország a nemzetközi versenyben lemarad."

"Az én történelmi tapasztalatom az, hogy ez a fajta jobboldali és nemzeti romantika előbb-utóbb mindig katasztrófába viszi az országot, mert irracionális" – mondta.

Arra a kérdésre, hogy mindezekre a problémákra milyen megoldást tud elképzelni, Bródy azt mondta: "A tehetetlenségből a többi között az mozdíthatja ki az országot, ha az olyan hírforrásokat támogatják, amelyek valós információkat adnak, amelyek segítik, hogy felismerjék a valóságot, és ennek következtében felelősségteljes döntést tudjanak hozni."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2023.09.19., kedd 9:00
Riporter: Dési János