„Klubrádió
Tudatos.hu

Böjtölni nem kell félnetek jó lesz

12/04/2020 17:30

| Szerző: Barna Zsuzsanna/Klubrádió

A Tudatos.hu szombati adásában a böjt volt a témánk. A nagyböjt éppen most ér véget, mi pedig megvitattuk Kisbán Eszter néprajzkutató - kulturális antropológussal (aki nem mellesleg a táplálkozás történetének egyik legnagyobb szakértője itthon), milyen is volt a nagyböjt Szent István korától kezdve a magyar régiókban. Adásunk második felében vendégünk volt Antal Emese dietetikus, szociológus, akivel pedig a böjt élettani hatásairól beszélgettünk. Az adást most - a járvány miatti veszélyeztetettségére tekintettel - Neuman Gábor helyett a szerkesztő, Barna Zsuzsa vezette.

2020. április 11. Tudatos.hu (2020. április 11., szombat 14:00)
51:25
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor

A böjt, mint hagyomány

Önök tudják, mi az a kókonya? És azt, hogy ki vagy mi is Konc úr és Cibere bán? Ha nem, akkor érdemes meghallgatni a Tudatos.hu szombati adását, amelynek első részében Kisbán Eszter, a PTE professor emeritusa volt a vendégünk. A néprajzkutató - kulturális antropológussal végigmentünk - amennyire az adásidő engedte - a nagyböjtök történetén, és az ahhoz kapcsolódó magyar népszokásokról is beszélgettünk. Már Szent István törvénykönyve is tartalmazott a nagyböjtre vonatkozó kitételeket, és bár a meghozott szabályok követését nem igazán lehetett államilag ellenőrizni, az állampolgárok  mégis betartották azokat.

Eleinte nagyon szigorú korlátozások éltek a nagyböjttel kapcsolatban - mit lehetett enni és mikor, hogyan kellett öltözni, milyen közösségi összejövetelek voltak tiltottak, melyek pedig engedélyezettek. Később azonban, főleg a reformáció elterjedésével ezek a szabályok lazultak, és regionálisan más és más nagyböjti hagyományok keltek életre.

Hogy a jelenlegi járvány alatt hogyan zajlanak az évek óta hagyományosan megtartott körmenetek, búcsúk és ételszentelések, az is kiderül a szombati Tudatos.hu-ból.

A böjtölés, mint táplálkozás

Adásunk második felében a böjt élettani hatásairól beszélgettünk Antal Emese dietetikus-szociológussal. Szükséges leszögezni, hogy a böjt nem elsősorban a testi folyamatokra ható ételmegvonás, hanem sokkal inkább spirituális, lelki megtisztulást segítő hagyomány. Ennek megfelelően Antal Emesével tisztáztuk az olyan, különböző táplálkozással kapcsolatos fogalmak közötti különbségeket, mint a böjt, diéta, vagy a méregtelenítés. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy bármelyik ételmegvonással járó életviteli formába is vágnánk bele, ne tegyük ezt felkészületlenül.

Szó volt még vegánokról, táplálékkiegészítőkről és arról is, hogy hogyan lehet gyermekünket a helyes és egészséges táplálkozás irányába terelni.

A Tudatos.hu munkatársai is kellemes húsvéti ünnepeket kívánnak hallgatóinknak, és még ha most otthon is kell maradnunk, a családi összejövetelek pedig elmaradnak, reméljük, hogy ennek ellenére napsütésesen és vidáman telik majd ez az ünnep.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Kiemelt kép: Pixabay

Tudatos.hu
2020. április 11., szombat 14:00
Műsorvezető: Barna Zsuzsa