„Klubrádió
Reggeli rovat

Palacsinta, ahogyan mi szeretjük

1/03/2020 08:51

| Szerző: Klubrádió

Ha nagyböjt közben valami könnyűre, egy kis finomságra vágyik, ideális választás lehet a húsmentes palacsinta. Ajánlunk is egy spenótos-ricottásat.

2020. február 26. Reggeli gyors - részlet/ Merőkanál 2020.02.26. 6.35.
05:22
00:00

Túl vagyunk a farsangon, a húshagyókedden, hivatalosan elkezdődött a húsvét előtti negyvennapos böjt.

A nagyböjt pontosan negyven napon át tart, viszont a hagyomány szerint a vasárnapok nem számítanak böjti napnak, ezért hamvazószerdától húsvét vasárnapig pontosan negyvenhat nap telik el.

A keresztény világban a XI. századig roppant szigorúan vették a böjtöt, a böjtölők késő délutánig semmit sem ettek; böjti napokon húst, tejterméket és tojást egyáltalán nem fogyasztottak. Mára ez a szigor sokat enyhült, egyszer-egyszer jól lehet lakni, de eközben lehetőleg tartózkodni kell a húsfogyasztástól.

A jellemző böjti ételek között szerepelt a lebbencs- és krumplileves, a laposborsó, a kukoricacibere, a krumplis tarhonya, a galuska, és ha lehetőség volt rá, halételek is bekerültek az étrendbe.

 
Lebbencsleves
 

Böjtölni nem csupán vallási indíttatásból lehet, sőt az önmegtartóztatásban egyre többen vélik felfedezni az ideális fogyókúrát. Annak ellenére, hogy a szakemberek szerint a kettőt nem szabad összekeverni.

Bármilyen okból böjtölünk, fokozottan figyelni kell a megfelelő a folyadékpótlásra. Betegeknek, gyerekeknek és kismamáknak pedig egyáltalán nem javasolt a böjtölés.

Akár a böjt miatt, akár „csak úgy” szeretnénk hústalan napokat beiktatni étrendünkbe, ehetünk parajfőzeléket tükörtojással, gombapaprikást tejföllel, csőben sült karfiolt, vagy akár spenótos, ricottás palacsintatekercset, erre könnyen találhatunk indokot, hiszen nemrég volt a húshagyókeddi palacsintanap.

Húsmentes palacsinta, hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 db tojás, 1 teáskanál só, 1/2 dl étolaj, 5 dl tej.

A töltelékhez: 25 dkg mirelit spenót, 25 dkg ricotta, 2 gerezd fokhagyma, só, bors.
Az öntethez: 3 dl görög joghurt, 1 db tojás, só, bors, 15 dkg sajt
A kenéshez: vaj

Keverjük össze a tészta hozzávalóit, majd csináljunk belőle palacsintákat. A spenótot pár percre lobogó sós vízbe dobjuk, azután jéghideg vízbe átszedjük. Alaposan kinyomkodjuk, majd összekeverjük a ricottával és az áttört fokhagymával. Megsózzuk, megborsozzuk. A palacsintákat betöltjük ricottás krémmel, feltekerjük és csiga alakúra hajtjuk. Az így kapott csigákat egy vajjal kikent sütőedénybe helyezzük. A sajton kívül az öntet összes hozzávalóját összekeverjük, ráöntjük a palacsintákra, megszórjuk lereszelt sajttal és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
 
Spenótos palacsinta
 

Jó étvágyat kíván a szerkesztő, Kovács M. Veronika! A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Merőkanál rovat
2020. február 26., szerda 06.35
szerkesztő: Kovács M. Veronika