„Támogassa
Reggeli gyors

Bod Péter Ákos az MNB alapkamatdöntéséről: A cél az áremelkedés megfékezése

28/07/2021 12:58

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A gazdaságba pumpált nagy mennyiségű pénz miatt nagyon megugrott az infláció, az MNB ezért emelte az alapkamatot, mondta Bod Péter Ákos, a jegybank egykori elnöke.

2021. július 28. Reggeli gyors - részlet 21.07.28. Bod Péter Ákos
11:14
00:00

Másodszor is 30 bázisponttal emelte 1,20 százalékra a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A döntésre azért lehetett számítani, mert az infláció mértéke 5 százalék felett van ami messze a 1-3 százalékos cél felett van.

Bod Péter Ákos a Klubrádióban segített megérteni, a döntést és a kormány és a jegybank viszonyának változását. Megjegyezte, a döntés nem azonnal fejti ki hatását. A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint a döntés azt jelenti, hogy a jegybank most 2 százalék feletti kamattal ad kölcsönt a kereskedelmi bankoknak. Ez a bankok számára azt jelzi, hogy drágább a pénz, a kereskedelmi bankoktól is magasabb kamattal lehet hitelt felvenni. Ez a már meglévő hitelekre nincs hatással.

A Portfolio gazdasági konferenciája Budapesten
 
Bod Péter ÁkosFotó: Soós Lajos / MTI
 

A gazdaság hűtéséről van szó

Az alapkamat emelésével hűteni akarja az MNB a gazdaságot, amelyben a bepumpált pénz miatt nagyon megemelkedtek az árak. A közgazdász külön kiemelte az import termékek drágulását, amely fő oka, hogy nagyon gyenge a forint.

A forint értéke azért is ilyen rossz, mert a Magyarországot övező kockázatok is nagyobbak – utalt Bod a kormány viszonyára az Európai Unióval. A helyreállítási alappal kapcsolatos tervek körüli viták miatt nagy a bizonytalanság.

Bod Péter Ákos úgy véli, a kormány terve, hogy csak a saját feltételei szerint fogadja el az unió helyreállításra szánt pénzét "nem tud jól működni", mert ha az unió megmakacsolja magát és nem folyósítja az összeget Magyarországnak, más országok kölcsöneivel csak rosszul járhatunk.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2021.07.28., szerda 7:47
Riporter: Para-Kovács Imre