„Klubrádió
Eurozóna

Bidennek sem lesz fontos Orbán

27/11/2020 16:02

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az új amerikai elnök várhatóan visszatér a Trump előtti időkhöz. A magyar kormány ellenségessége Ukrajnával, barátsága Oroszországgal, s főleg Kínával, nem jó pont.

2020. november 27. Eurozóna - részlet 20.11.27. Torba Tamás
11:56
00:00

Donald Trump ugyan gyakorolt egy gesztust, fogadta Orbán Viktort -mintegy 20 percre-, de más Kelet-Európai vezetőkkel előbb, sőt több alkalommal is folytatott megbeszélést. Persze ez is eredmény volt a korábbi amerikai politikához képest a magyar miniszterelnök számára. Most arra számíthat, hogy ismét lehűl, mondhatni megfagy a kapcsolat. Joe Biden visszatér a Trump előtti szemlélethez.

Magyarország nem fontos az amerikai külpolitika számára. Sokkal fontosabb a térségből Románia, és főleg Lengyelország. Torba Tamás közgazdász említést tett a kapcsolatok megromlásának egy korábbi szakaszáról, a kitiltási botrányról, ami még a Bajnai-kormány idején kezdődött, aztán az Orbán-kormány regnálása alatt folytatódott. Ennek oka az volt, hogy amerikai cégek kifogásolták a magyarországi áfacsalásokat a gabona- és az étolajiparban. Ennek lett itthon a következménye a fordított áfa bevezetése.

Most azonban másról van szó. Az amerikai külpolitika meghatározó eleme az atlantiság, a NATO, amelyben Magyarország még teljesít is valamennyire, mert igyekszik a védelmi kiadásait a GDP 2 százalékára emelni az elvárások szerint. Gondoljunk a közelmúltban történ fegyvervásárlásokra. Orbán keleti kapcsolatai azonban hidegre teszik a magyar-amerikai viszonyt.

Cselgáncs-vb - Vlagyimir Putyin Budapesten
MTI Fotó: Kovács Tamás
 

Orbán és Putyin barátkozását nem nézik jó szemmel Amerikában. Paks 2 még talán belefér a pakliba, abból az üzletből amerikai cégek nem nagyon akartak részesedni, illetve nem maradtak ki teljesen. Az energiafüggőség már keményebb dió. Vannak ugyan magyar próbálkozások alternatív olaj-, illetve gázbeszerzésre, de a fő forrás még jó ideig Oroszország marad. Aztán itt van az Ukrajnával való igen feszült viszony, itt újra bejön a NATO kérdése. A szövetség számára fontos az Oroszországgal szomszédos állam.

Az Amerikai Egyesült Államok szemében azonban a legrosszabb, amit Orbán tehet, hogy Kínával üzletel és barátkozik. Kína az USA első számú ellensége, vagy ha nem is nevezik így, az első számú vetélytársa – mondja Torba Tamás. Az, hogy a jelenlegi Magyarország a kínai kapcsolatot preferálja, nem fogadható el egy szövetségestől.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. kiemelt kép: Pixabay.

Eurozóna
2020.11.27. 13:00
Műsorvezető: Zentai Péter