„Klubrádió
Reggeli gyors

Szakítás a nacionalizmussal: anti-Trump jöhet az amerikai külpolitika élére

24/11/2020 07:15

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Anti-Trump a külpolitikában – Európa szempontjából jó választás, hogy Antony Blinken lesz az Egyesült Államok új külügyminisztere – írja a német Handelsblatt. Az ő jelölése az jelzi, hogy Joe Biden szakítani fog az eddigi elnök nacionalista különutasnak nevezett politikájával. Washington vélhetően szorosabb szövetségre törekszik Európával és keményebben lép fel Oroszországgal és Kínával szemben. A New York Timestól a bécsi Der Standardig foglalkoznak a lapok az egyébként magyar származású diplomata személyével. A német Die Zeit közli több magyar európai parlamenti képviselő levelét, amelyben trójai falónak és a demokrácia ellenségének nevezik Orbán Viktort. Kárpáti János összefoglalója.

2020. november 24. Reggeli gyors / részlet, Kárpáti János lapszemléje (20.11.24.)
04:52
00:00

Fordulat várható az amerikai külpolitikában

Anti-Trump a külpolitikában – Európa szempontjából jó választás, hogy Antony Blinken lesz az Egyesült Államok új külügyminisztere – írja a Handelsblatt, a német üzleti körök napilapja. Az ő jelölése az jelzi, hogy Joe Biden szakítani fog az eddigi elnök „Amerika az első” jelszó jegyében vitt politikájával. Ezt a trumpi politikát a lap nacionalista különutas irányúnak nevezi. Blinken ezzel szemben a többoldalú külpolitika, azon belül az Európával való szoros szövetség híve. A Handelsblatt arra is számít, hogy Washington a jövőben keményebben lép fel Oroszországgal és Kínával szemben. Az, hogy Biden nemzetbiztonsági tanácsadója Jake Sullivan lesz, teljessé teszi a fordulatot. Blinken és Sullivan egyaránt osztja azt a meggyőződést, hogy az Egyesült Államok akkor tudja leginkább elérni külpolitikai céljait, ha összefog szövetségeseivel – hangsúlyozza a német gazdasági napilap, és azt feltételezi, hogy Amerika és Európa közeledése a leggyorsabban a klímavédelem területén, valamint az iráni nukleáris programmal kapcsolatos tárgyalásokon lesz tapasztalható. Antony Blinken eddigi életútjáról a Handelsblatt megírja, hogy zsidó diplomatacsaládban nőtt fel. Apja, Donald a kilencvenes években Budapesten volt nagykövet, nevelőapja, Samuel Pisar pedig Auschwitz-túlélő. Ő maga a Harvard és a Columbia egyetemen folytatott tanulmányai után előbb jogászkodott, majd Michael Dukakis demokrata párti elnökjelölt támogatójaként kapcsolódott be a politikába. Fiatal éveiben hosszabb időt töltött Párizsban, ahol az európai futball nagy rajongója, valamit nagyszerű gitáros vált belőle.

 
Antony Blinken (kép: Wikipedia)
 
 

Hasonlóképpen ír Blinkenről a világsajtó többi orgánuma. A New York Times kiemeli, hogy Clinton elnöksége alatt kezdte karrierjét a külügyminisztériumban, ott Obama alatt jutott magas pozícióba. Bidennek régóta közeli munkatársa, az alelnök mellett is betöltött nemzetbiztonsági tanácsadói posztot. Kiterjedt külügyi érdemei alapján – írja a New York Times – azt várják tőle, hogy megnyugtassa az amerikai diplomatákat és a világ vezetőit egyaránt a Trump kormányzat négy évének stratégiai kibicsaklásai és nacionalista hőzöngése után.

A Washigton Post egyebek közt arra hívja fel a figyelmet, hogy Blinken ideológiamentes konszenzuskeresőként ismertette meg magát.

A bécsi Der Standard egy árnyalattal bővebben tér ki Antony Blinken fiatalságára: megírja, hogy kilencéves volt, amikor anyjával, Judith Pisar zenetudóssal – akinek a magyar gyökereit a lap egyébként nem említi – New Yorkból Franciaországba költözött, ahol anyjának új férje, Samuel Pisar ügyvédkedett. Antony a hetvenes évek Párizsában zenekarban gitározott, és két dal ma is hallható tőle a Spotify zenemegosztón. 

A londoni Financial Times idéz egy korábbi európai tisztségviselőt, aki egykor együtt dolgozott Blinkennel. Azt mondja róla, hogy folyékony franciatudásával jó fogadtatásban lesz része Európában, és ez segíteni fogja őt az elmúlt négy év károkozásainak a jóvátételében. De mindezt halkan, kollégiálisabb módon fogja tenni, mint ahogy néhány elődje tenné. „Ő nem az az ember, akiből címlapsztori lesz. Nem egy Henry Kissinger, sem jó, sem rossz értelemben”.  

A korrupció és az illiberalizmus nem mindig jár kéz a kézben

Ha már a Financial Timesnál tartunk, kitérünk arra, hogy a lapban kommentárt közöl Gideon Rachman arról, hogy a korrupció sokkal kiterjedtebb és mélyebb problémát jelent Európában, miként azt sokan gondolnák, és egyáltalán nem szűkíthető le Magyarországra, illetve Lengyelországra. A magyar és a lengyel ügy azért kap kiemelt figyelmet, mert ezeknek a vitáknak ideológiai elemük is van. Orbán Viktor leckéket ad „illiberális demokráciából”, és mind a magyarok, mind a lengyelek hoztak olyan törvényeket, amelyek aláássák a bírói függetlenséget. Ettől még Európában máshol is létezik a klasszikus korrupció, csak éppen anélkül, hogy közben támadnák a liberalizmust – mutat rá a Financial Times szemleírója.

Trójai falónak nevezik Orbánt

Végezetül röviden megemlítem, hogy a Die Zeit című német magazin közli magyar ellenzéki EP-képviselők – Dobrev Klára, Ara-Kovács Attila, Molnár Csaba, Rónai Sándor, Gyöngyösi Márton és Ujhelyi István, tehát a momentumos EP-képviselők kivételével mindegyikük – közös írását, amelyben arra figyelmeztetik Európát, hogy Orbán Viktor „trójai faló”, a demokrácia ellensége, nem Magyarország, hanem a saját érdekeit képviseli, és nem szabad engedni neki.

Kárpáti János nemzetközi lapszemléjét a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Flickr.com

Reggeli gyors
2020. november 24., kedd 07.00

 

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás