„Klubrádió
Reggeli gyors

Lakner: A populista fák sem nőnek az égig

16/11/2020 10:52

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Donald Trump bukásával nehéz helyzetbe került a magyar és a lengyel kormány – írja egy neves lengyel kutató. De mennyire fontos Amerikának Európa?

2020. november 16. Reggeli gyors - részlet 20.11.16 Lakner Zoltán
07:52
00:00

A mini-Trumpok immár egyedül bolyonganak a vadonban. Ezt írja Slawomir Sirakowski, a varsói Haladó Tanulmányok Intézetének igazgatója, a német Külkapcsolati Tanács kutatója. Utal arra, hogy Donald Trump háta mögé bújva a magyar és a lengyel vezetés módszeresen bontotta le a demokráciát, és lassan készülhet a számonkérésre. Mire számíthat ez a két ország Joe Biden elnöksége alatt?

Lakner Zoltán politológus, a Jelen című hetilap főszerkesztője először is arra hívta fel a figyelmet a Reggeli gyorsban, hogy Biden e pillanatban még hivatalosan nem az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Ami azonban megfigyelhető az amerikai elnökválasztásban és a tavalyi európai uniós parlamenti választásban egyaránt, az a populizmus gyengülése. Az USA-t különösebben nem érdekli Kelet-Európa. Utoljára a délszláv háború idején volt ez a térség érdekes.

Az EU két „renitens” országa két különböző ok miatt lehet figyelemre méltó. Lengyelország a hagyományos, mély oroszellenessége miatt, és azért mert, egy nagy ország, nagy piaccal. Magyarország pedig azért, mert az orosz és kínai kapcsolatai miatt egyfajta kapu. Bejárat az Európai Unióba. Biden legfeljebb ezért foglalkozhat majd a térséggel. És lehet még egy oka: a belpolitika, az Egyesült Államok belső légköre. Nem árt jelezni, hogy a trumpizmus máshol sem működik.

Sirakowski megemlíti cikkében, hogy Orbán Viktor Trump előtt tulajdonképpen persona non gratának, nemkívánatos személynek számított Washingtonban, a demokrata kormányok folyamatosan bírálták. Joe Biden demokrata.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli gyors
2020.11.16. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás