„Klubrádió
Megbeszéljük...

Beleáll Kocsis-Cake, visszaszólt Bayernek

26/11/2019 22:38

| Szerző: Klubrádió

Az a baja vele Bayer Zsoltnak és a többi fideszes verőlegénynek, hogy barna a bőre és Kocsis-Cake Oliviónak hívják – mondta a párbeszédes politikus, miután gyalázkodva mentek neki a Hír Tv-s Sajtóklub vendégei a trianoni megemlékezésről tett kijelentései miatt. Az ellenzéki képviselő szerint a személye egyre kellemetlenebb az ideges, elkeseredett és gyűlölködő Fidesz számára. Mindenesetre felveszi a kesztyűt.

2019. november 26. Megbeszéljük-részlet/Interjú Kocsis-Cake Olivióval (19.11.26.)
11:21
00:00

Beleáll, nem hagyja annyiban, hogy hosszan szidták, gyalázták, gúnyolták a személyét a Hír Tv Sajtóklubjának szereplői, Bayer Zsolt, valamint a Huth Gergely, a Pesti Srácok, Bencsik András, a Demokrata és Gajdics Ottó, a Karc FM vezetője – mondta Kocsis-Cake Olivio parlamenti képviselő.

Az ellenzéki politikusról, akinek édesapja bissau-guineai, édesanyja magyar, a műsorban többek között azt mondták, itt a bizonyíték arra, hogy aki megtanul magyarul, még nem lesz magyar. Miközben folyamatosan arra utalgattak, hogy idegen, azt állították róla, képtelen átérezni mások Trianon felett érzett fájdalmát, és ezért mond olyanokat, hogy jövőre, Trianon századik évfordulóján együtt kellene megemlékezni a szomszédos országokkal. A Sajtóklub vendégei mindezt állandó sértegetések, lebarmozás, marházás közepette adták elő.

A Párbeszéd politikusa a Klubrádiónak azt mondta, kiáll az igazáért, ezek után pártjával bejelentést tesznek a médiahatóságnál, és más jogi lehetőséget is vizsgálnak, de a küzdelmet nyilván politikailag kell majd megvívni. Ez azért is fontos, mert láthatóvá teszi, mi a különbség a Fidesz és a Párbeszéd külhoni politikája között. Hangsúlyozta, az ellenzéki párt konszenzusos, együttműködő politikát képzel el az EU-val és a szomszédos országokkal is, és nem támadnak folyamatosan mindenkit. Bár kivétel van, mégpedig Ukrajna, melynek a kisebbségeket sújtó nyelvtörvénye elleni fideszes fellépéssel ő személy szerint egyetért – tette hozzá.

Az IPU magyar csoportjának beszámoló közgyűlése
 
Kocsis-Cake Olivio Fotó: 
MTI/Kovács Attila
 
 

Nehéz ezt összehozni, de ezt a kihívást kell teljesíteni

A Kocsis-Cake elleni Hír Tv-s támadás apropója a politikus felszólalása volt a Political Capital konferenciáján, ahol arról beszélt szerinte hogyan kellene megemlékezni jövőre Trianonról annak századik évfordulóján, és miért nem tetszik neki a kormányzat viselkedése ez ügyben.

„Én még tavaly feltettem egy kérdést a miniszterelnök-helyettes úrhoz, Semjén úrhoz, hogy mi lesz, hogyan fogunk megemlékezni a 100 éves évfordulóról. Elég lerázós választ kaptam, gyakorlatilag azt mondta, hogy majd mi megoldjuk. Ez az a nem szerencsés hozzáállás, ahogy ezt a kérdést nem szabad megközelíteni. Itt már azt kellett volna eleve, hogy le kellett volna ültetni a parlamenti és ellenzéki pártokat és közösen kitalálni azt, hogy lesz. Már csak azért is, mert hallhattuk Egry Gábortól, hogy ebből komoly konfliktusok származhatnak majd a környező országokkal is.

Pontosan ezért fontos, hogy Magyarországon legyünk egységesek ebben az ügyben. De a helyzet jelenleg nem így néz ki, hanem a Fidesz kitalálja, hogy lesz ez a megemlékezés. Mi nem sokat tudunk róla, azt tudjuk, hogy lesz az az emlékmű, arról is hallottunk az előbb, hogy annak milyen kritikus elemei vannak, de akár még ez is elfogadható lett volna, ha ezt előre egyeztetik, megbeszélik velünk, mi is hozzá tudjuk tenni a saját ötleteinket.

Tehát ebből a szempontból nagyon rossz irányba haladunk és nem látom, hogy mi lesz a vége. Már csak ezért is, mert ennek a megemlékezésnek elemének kellene lenni, hogy valahogy a szomszédos országokat is bevonjuk. Nyilván nagyon nehéz, hiszen románoknál, horvátoknál, ami nálunk gyász nap, az náluk ünnepnap. Ebből a szempontból nehéz ezt összehozni, de ezt a kihívást kell teljesíteni” – mondta a konferencián Kocsis-Cake a trianoni megemlékezésről.

Pedig sokkal visszafogottabb volt, mint Bayer

A politikus szerint a szomszédos országok bevonása alatt azt értette, hogy „egyeztetni kell velük, tájékoztatni őket, hogy mi nem a feszültséget akarjuk kelteni, nem vissza akarjuk foglalni az országukat, hanem méltóképpen meg akarunk emlékezni Trianonról, és méltóképpen szeretnénk megemlékezni a külhoni magyarokról, és felhívni a figyelmet, hogy szeretnénk, ha ők ott békében, nyugodtan tudnának élni”.

Erre jött a szélsőjobbos, és a vele egybefolyó Fidesz-média azzal, hogy Trianont együtt akarja ünnepelni a románokkal. Ennek volt kicsúcsosodása a Hír Tv-s Sajtóklub hétfői adása, annak ellenére is, hogy közzétette a konferencia videóját, és le is írta, nem azt gondolja, amit állítanak róla – mondta.

A párbeszédes képviselő szerint azt már megszokta a Fidesztől, hogy meghamisítják a szavait, csinálták vele ezt már korábban is. Furcsa azonban, hogy az a Fidesz támadja, amely 1990-ben kivonult a parlamentből a Trianonról megemlékező ülésről. Bayer Zsolt, „a fő verőlegény” pedig, aki most a Hír Tv-ben mindennek elmondta, két éve nála sokkal messzebbre ment, (az alábbi videóban 1.09.54-től) kifejezetten arról beszélt, hogy együtt kellene megemlékezni a szomszéd országokkal. Ő lenne a világ legboldogabb embere, ha ez sikerülne – hangsúlyozta.

(Kocsis-Cake Olivio keddi interjúja után, csütörtökön ismét nyilatkozott a Klubrádiónak, elmondta, hogyan fog hivatalosan is tiltakozni a Sajtóklub adásában elhangzottak ellen. Itt olvashatja el az ügy fejleményeit.)

Egyre kellemetlenebb a számukra

Ezek után, mint mondta, nem tud másra következtetni, minthogy az a bajuk vele, hogy Kocsis-Cake Oliviónak hívják és barna a bőre. Hiszen, ha Bayer mondja, akkor rendben van, ha ő, akkor az meg ilyen hatást vált ki. Megjegyezte, szerinte az önkormányzati választások eredménye miatt a Fidesz borzasztóan ideges, elkeseredett, és ezért sokkal feszültebb, mint korábban. Vele kapcsolatban pedig alig várják, hogy valamit fel tudjanak nagyítani, hiszen a személye valószínű, egyre inkább kellemetlen számukra. A Fidesz idegenellenes, gyűlöletkeltő politikája ugyanis összeegyeztethetetlen azzal, hogy ő ott van a parlamentben, ahol még nemzetpolitikával is foglalkozik.

Kocsis-Cake hangsúlyozta, a baloldalnak nagy elmaradása van ezen a területen, amelyet nagyon kisajátított a Fidesz, és ő épp ezért gondolja, hogy foglalkozniuk kell vele. Rendszeresen eljár a Magyar Állandó Értekezletre (Máért), ahol elmondja a véleményét, és az sok esetben közelebb esik a Fideszéhez, mint a DK-éhoz – például a külhoni magyarok szavazati joga vagy állampolgársága kapcsán. Eléggé tiszta és ismert álláspontja van ezekben az ügyekben, amit a fideszes képviselők is ismernek, miután állandó tagja a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának is, ahol szintén többször kifejtette mit gondol nemzetpolitikai kérdésekben. Ezért is érdekes, hogy a Sajtóklub őt találta meg ezzel a témával. Lehet, hogy a Hír Tv fideszes verőlegényei nem tájékozódtak eléggé – tette hozzá.

A történész végzettségű, teljes mértékben magyar identitású, Magyarországon született Kocsis-Cake Olivio megjegyezte még, aki egyszer megtanulja a magyar történelmet, abból nem lehet kioltani a hazaszeretetet. Belőle sem lehet kiölni azért mert pár ember azt gondolja, eldöntheti, ki a magyar, és róla azt állítják, nem az.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Kocsis-Cake Olivióval
2019. november 26., kedd 17.15
riporter: Bolgár György

 

 

Kocsis-Cake Olivio keddi interjúja után ismét nyilatkozott a Klubrádiónak, hogyan kíván hivatalosan is tiltakozni a Sajtóklub adásában elhangzottak ellen. Itt olvashatja el az ügy fejleményeit.