„Támogassa
Reggeli gyors

Beer Miklós: A gyónás kérdése a gyermekvédelem újabb aspektusára világít rá

9/05/2024 10:53

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Élénk társadalmi vitát váltott ki az a hír, amely szerint a Fidesz módosította volna a gyónási titokra vonatkozó jogszabályt. Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök arról beszélt a Reggeli gyors című műsorban, hogy ez a vita rávilágít a gyermekekkel dolgozó szakemberek felelősségére.

2024. május 09. Reggeli gyors-részlet (2024.05.09.) Beer Miklós
10:26
00:00

A Klubrádió is beszámolt arról, hogy a Fidesz nem támogatja Dunai Mónika, a párt egyik frakcióvezető-helyettese által benyújtott törvényjavaslat gyónási titokra vonatkozó részét. Ebben az szerepelt, hogy az egyházi személyeknek nem kellene jelenteniük a gyerekek ellen elkövetett bűncselekményeket, hogyha arról gyónás útján szereztek tudomást. Ezzel a javaslat a gyermekvédelmi törvénybe emelné a gyónásititok-tartást, az indoklás szerint mert „ezen vallási tevékenység végzése kívül esik a közfeladatellátás körén, azzal összefüggésbe nem hozható, szemben más hivatásokhoz fűződő titoktartási kötelezettséggel”. Az indoklás arra is hivatkozott, hogy a büntetőeljárásról szóló törvény is hasonló felmentést ad az egyházi személyeknek, ha tanúként hallgatják ki őket. A Fidesz-frakció azonban közölte, a gyermekvédelmi törvényhez kizárólag olyan módosítást támogat, amely szigorítást tartalmaz, a gyónási titokra vonatkozó részt tehát nem, mert ennek a kérdésnek a jelenlegi szabályozást elegendőnek tartja.

A katolikus egyház évszázados szent ügye a bűnvallomás-tétel, illetve diszkréciójának biztosítása, a papi szolgálat súlyos, de magától értetődő terhe, hogy semmilyen jelzést nem adhatnak kifelé arról, amit a gyónás intimitásában megtudtak – hangsúlyozta Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök. Hozzátette, nem érti, hogy a kérdés most miért került elő, miután több évszázados egyházi gyakorlatról van szó.

Ugyanakkor Beer fontosnak tartja érzékenyíteni a társadalmat a gyermekvédelem terén. Szerinte a gyónás kérdése körüli élénk közbeszéd rávilágít arra, hogy milyen nagy felelőssége van a gyerekekkel foglalkozó pedagógusoknak, óvónőknek, illetve a nevelőotthoni dolgozóknak. Azt reméli, hogy a társadalom jobban megbecsüli őket. Ő maga is gyakran jár nevelőotthonokba, ahol tapasztalja az ott dolgozók létszámhiányát. "Szükség van olyan nevelőkre, akikre számíthatnak a gyerekek, meg számíthatnak a szülők" – fogalmazott.

Hangsúlyozta, össztársadalmi kérdés a hátrányos gyerekek boldogulásának segítése. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Beer Miklóssal
2024. május 9., csütörtök 07:42
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János