„Támogassa
Esti gyors

Becsöngettek, éhen fogunk halni – Selmeci János jegyzete

2/09/2022 18:04

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

"Szia apu, itt a fiad, tegnap megvolt az iskolakezdés, Julcsi és Lilla nagyon lelkesek, csak én fogom a fejemet azóta is."

2022. szeptember 02. Esti gyors - részlet 22.09.02. Selmeci János jegyzete
02:10
00:00

Szia apu, itt a fiad, tegnap megvolt az iskolakezdés, Julcsi és Lilla nagyon lelkesek, csak én fogom a fejemet azóta is.

Eleve dög lassú volt a busz, amivel mentünk, nyilván a sok gyerek miatt, de nekem gyanús, hogy ársapka ide vagy oda, egyre többen teszik le az autót, még a Szabó ikrek is ott voltak a buszon, pedig azoknak az anyja eddig még a wc-re is kocsival járt. Mondjuk megértem, régen egy Jókai összest lehetett kapni annyiból, amennyiért a két gyereknek füzeteket vettünk.

Az évnyitó előtt beugrottunk a boltba kakaós csigát venni a lányoknak, egyrészt rohadt drága volt az is, másrészt gyanítani kezdtem, hogy Julcsi kedves, fiatal osztályfőnöke idén már nem lesz, mert ott ült az egyik kasszában. Az évnyitó is kellemetlen volt, az igazgató mintha gyászbeszédet mondott volna, meg a Selmeci apuka is kellemetlenkedett egy sort amiatt, hogy a szülőknek fel kellett venniük a maszkot.

Szerencsére az új osztályfőnök is nagyon aranyos, mondjuk 78 éves, de azt ígérte, hogy ezt a tanévet még megpróbálja túlélni. Viccelődött is kicsit, hogy reméli, hogy lassan talál az iskola testnevelés tanárt, mert a szekrényugrás bemutatásához már túlzottan fáj a dereka.

Lillának mázlija van, az a szőke tanárnő lesz az osztályfőnöke, aki az utcánkban lakik, és az a gazdag vállalkozó a férje tudod, talán ő ki fog még bírni a tanítással négy évet. Mondjuk nagyon ideges volt szegény, amikor arról beszélt, hogy sokkal több lesz az osztálypénz, meg hogy nem kapunk cserébe semmit, meg hogy mindig rühelte a kémiát, mégis neki kell majd tanítania rá az egész iskolát. Kérdeztük, hogy lesz-e idén online oktatás, de ettől olyan feszült lett, hogy válasz helyett összetört egy krétát, és olyasmiket motyogott, hogy rezsiköltségek, meg hogy a távoktatás hiányozna még, amiatt nem tudnak olvasni meg összeadni a negyedikesek.

Az összeadásról jut eszembe, ma megjött a gáz és az áram számla is, volt itthon három sör, tudom, tudom, délelőtt kilenc óra van, de uramisten, azok a számlák, szóval nem lesz ebből száraz szeptember, az egyik sört megittam.

Nagyon kéne viszont a pénz az osztálykirándulásra, nem akarod esetleg a másik kettőt megvenni?

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2022. szeptember 2-ai adásában hangzott el.