„Klubrádió
Belső közlés

Balázs Attila: A művész halála

24/04/2022 15:34

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Balázs Attila A művész halála című tárcáját hallgathatják meg a szerző előadásában.

2022. április 24. Belső közlés (2022.04.24. Balázs Attila: A művész halála)
03:56
00:00
A vajdasági Új Symposion második generációjának utolsó időszakához tartozó író, Balázs Attila a jugoszláviai enyhülés idején az Újvidéki Rádió, a délszláv háború kitörése után pedig két évtizeden át a Magyar Rádió kiemelt tapasztalatú kulturális szerkesztője volt. Közben mindvégig gyarapította prózaírói életművét, amelynek jegyében Belső közlés című zenés irodalmi műsorunknak is vendége volt éppen öt évvel ezelőtt, ahol a stúdióban Marton Éva beszélgetett vele az életpályájáról.

Ebbe a műsorba kivételesen egy már rögzített szöveget hozott élő felolvasás helyett: profi rádiósként zenével alákevert tárcáját, A művész halálát mutatta meg a közönségnek. A rövid prózai írásban többek között a kafkai átváltozást parafrazeálja egy metaforizáló analógiával, amelyben az éjszakai mulatókban játszó zenészt és a zenész nejének éjszaka ciripelő tücsköt állítja párhuzamba, míg végül a tücsköt le nem húzza a takarítónő a vécén. A szórakoztató Gregor Samsa-áthallás egyúttal távolságot is tart az irodalom radikalizmusától és egy józanabb, mértéktartóbb mesélési formát villant föl, amely az írót is beszorítja azon korlátok közé, amelyeket ő maga sokszor ki szeretne jelölni másoknak.

A tárca a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva hallgatható meg.