„Klubrádió
Esti gyors

Az inflációtól félünk, a háborútól és a vírustól nem nagyon

6/05/2022 20:03

| Szerző: Klubrádió/szg

Az Ipsos rendszeresen kutatja, mik egy társadalom legnagyobb félelmei. A magyaroknál most előretört az infláció, az egészségügy helyzete és a korrupció mellé. Az átlagnál kevesebben tartanak fegyveres konfliktustól és a koronavírus-járványtól is. Világszinten jellemző, hogy az emberek kétharmada szerint rossz irányba mennek a dolgok, és éppen a covidos időszakban tudtuk jobban megbecsülni a mindennapokat – mondta Kovács Balázs, a cég marketing és kommunikációs igazgatója.

2022. május 06. Esti gyors / részlet, Kovács Balázs (22.05.06.)
05:44
00:00

Kijött az Ipsos friss felmérése, amelyet több országban, köztük Magyarországon is elvégeztek, arról szól, hogy mitől félünk, mitől tartunk legjobban. 

Tehát mi az, amitől a magyar társadalom nagyon tart? – kérdeztük Kovács Balázst, az Ipsos Media marketing és kommunikációs igazgatóját az Esti gyorsban.

Elmondta, az Ipsos minden hónapban elvégzi ezt a felmérést, több mint 10 éve, és 27 országra kiterjedően. A magyarok visszatérően jelölik meg ugyanazokat a főbb félelmeket, most annyi változott, hogy az infláció egészen előretört, az utóbbi hónaphoz képest 13 százalék növekedés volt tapasztalható, a lakosság 40 százaléka tart tőle. De nem ez a legnagyobb félelem, az élen ott van visszatérően a korrupció (43 százalék) és az egészségügyi helyzet. A covid-járvány visszaszorulóban van világszinten sincs már a leggyakrabban említett szempontok között (18 százalék), de a magyaroknál különösen nem (13 százalék).

Jelezte: világszinten az infláció a leggyakrabban említett félelem, a globális lakosság 32 százalék beszélt róla potenciális problémaként. Európai országokat nézve ez a németeknél is átlag felett van, de alacsonyabb a magyar szintnél.

A kutatásban alkalmazkodtak a világpolitikai helyzethez, az ukrajnai háború miatt felvették a fegyveres konfliktus témakörét is, és azt tapasztalták, hogy a magyarokat az átlagnál kevésbé foglalkoztatja ez a veszély. A megkérdezettek 13 százaléka tart tőle, míg Lengyelországban, ahol ez az arány a legnagyobb, 38 százalék.

Kovács Balázs elmondta: világszinten jellemző, hogy a lakosság kétharmada panaszkodik arról, hogy rossz irányba mennek a dolgok, és Magyarország nem tér el ettől (64 százalék). A covid idején volt tapasztalható némi értékrendbeli változás, akkor „kicsit jobban meg tudtuk becsülni a mindennapokat”, azóta ismét sokkal jobban panaszkodik a világ népessége, így a magyarok is.

A jelenlegi gazdasági helyzetről a magyarok 33 százaléka mondta azt, hogy jó, a többiek rossznak látják – összegzi a hvg.hu.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay

Esti gyors
2022. május 06., péntek 18:45
Műsorvezető: Selmeci János