„Támogassa
Kulcsrakész

Az élet napos oldala

16/05/2023 18:01

| Szerző: Klubrádió

Ismét megálltunk egy óra erejéig két olyan témánál, amik az ingatlanpiachoz kapcsolódóan érdekelhetik önöket. A Magyar Napelem Iparági Egyesület elnöke, illetve egy DIY- és életmód blogger volt a Kulcsrakész vendége.

2023. május 16. Kulcsrakész (2023. május 16., kedd 14:00)
46:20
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti Iván Szerkesztők: Kamasz László

Szolnoki Ádám
 

A MANAP Iparági Egyesület a Magyarországon napelemes területen aktív cégeket tömöríti, melynek alapvető célkitűzése a napenergia megfelelő helyének kitűzése és elérése a hazai villamosenergia-mixben. Az egyesület elnöke, Szolnoki Balázs Ádám volt első beszélgetőpartnerünk.

A szakembertől választ kaptunk azokra a kérdésekre is, hogy hol tart a napenergia Magyarországon, egyáltalán megéri-e ma háztartási napelemet létesíteni, mitől függenek az árak. Ha kedvünk, pénzünk és motivációnk is van ehhez, akkor hogyan kezdjünk hozzá, mik a szabályozási korlátok a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) területén?

Fotó: Pixabay
 

Az adás második felében Kárpáti Iván beszélgetőtársa Varga Judit, vagy ahogy a legtöbben ismerik blogjáról, juditu volt - saját leírása alapján dekoratőr, stylist, később lakberendező, látványtervező, aztán televíziós szereplő, amatőr fotós, de leginkább lelkes DIY- és életmód blogger.

Varga Judit Fotó: Krisztina Terei-Vigh / BOOOK KIADÓ
 

Judit beszélt arról, hogy a DIY (azaz csináld magad) otthonszépítés; azaz burkolatfelverés helyett lehet festeni is (falon/padlón), új bútorok/kiegészítők helyett lehet venni használtat is, a beépített bútort is lehet festeni, egyszóval lehet a lakberendezést is környezettudatosabban, pénztárcakímélően, értékmentéssel csinálni. Arra is volt megoldása, hogy mit tegyünk azokkal a bútorokkal/holmikkal, amikre már nincs szükségünk otthon: online adok-veszek oldalak, ingyen elvihető, adomány stb., végső esetben lomtalanítás, de ne a kuka mellé tegyük!

A blogger úgy tartja, hogy környezetünket szépíthetjük a lakásunkon belül, de a bejárati ajtón/kapun túl is. Elmesélte, hogy szerinte egyéni és közösségi szinten mit lehet tenni azért, hogy a lépcsőházunk, a környező parkok és utcák tisztasága, rendje is javuljon lakókörnyezetünkben. Szerinte erre a társasházi lakóközösség összefogása, applikációk használata adott problémák bejelentésére, szemétszedési akciók, komposztáló létesítése, karbantartása stb. a megoldás. 

Forrás: Facebook/blogjuditu
 

A teljes műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg, a Varga Judittal készült beszélgetést pedig a YouTube-on is megnézheti:

Jövő héten ismét ingatlanjogi szakértőnkkel beszélgetünk, várjuk a kérdéseiket.

Kulcsrakész 
2023. május 16., kedd 14:00
Műsorvezető Kárpáti Iván
Szerkesztő: Kamasz László