„Támogassa
Esti gyors

Az egyetlen becsületes válasz: nem tudjuk – Kárpáti János jegyzete

4/08/2022 18:03

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Április harmadikán megdőlt az a feltételezés, hogy AZ ellenzéki szavazó AZ ellenzéki jelöltre voksol.

2022. augusztus 04. Esti gyors-részlet (2022.08.04. Kárpáti János jegyzete)
02:47
00:00
Tegnap délután Ungár Péter – Bolgár György Megbeszéljük című műsorában – arra a kérdésre, hogy nem lenne-e célszerű az ellenzéki pártoknak egyetlen politikai szervezetben egyesíteniük az egyébként szétaprózódó erejüket, jó néhány másodperc feszült csönd, töprengés után azt mondta, hogy politikusként ugyan nem kellene ilyet mondania, de erre most nem tud intelligens választ adni. Elismerte, hogy a mostani pártszerkezet nem jó, de megjegyezte, hogy a szabadpiac liberális hívei és az újraelosztást helyeslő baloldaliak különböző pártokban szoktak politizálni.

Függetlenségét őrizni kívánó újságíróként talán nem kellene ilyet mondanom, de nekem nagyon rokonszenves volt Ungárnak ez az őszinte megnyilvánulása. Politikustól nem szoktuk azt hallani, hogy „nem tudom”. Pedig a feltett kérdésre pillanatnyilag valóban ez az egyetlen becsületes válasz: nem tudjuk. De azért hozzátenném: előbb-utóbb valamilyen érdemi választ mégis csak kell adni, hiszen nem ez a választás volt a végső.

Április harmadikán megdőlt az a feltételezés, hogy AZ ellenzéki szavazó AZ ellenzéki jelöltre voksol. Többé-kevésbé igen, egész sokan így cselekednek, de a többségtől ez fényévnyire elmarad. A durva vereség után pedig majdhogynem szitokszóvá vált az összefogás. Szokták mondani, hogy könnyű a másik oldalon, ott van egyetlen egy igen nagy egó, és így egy a zászló, egy a jelszó. Sokak szerint ezen az oldalon is megvan ennek a nagy egónak a párja, csak hát őt nem övezi – és soha nem is fogja övezni – osztatlan lelkesedés. Ember nincs tehát, aki ezt a sokszínű társaságot összefogja.

Tisztelettel javasolnám, hogy most tegyük félre a „nincs egy átkozott vezérünk” nyavalygást, és induljunk ki abból a megosztottságból, amire Ungár utalt. „Balliberálisok” helyett jelenleg baloldaliak és liberálisok vannak az ellenzéki térfélen – azzal, hogy zöldnek lenni ma már mindegyiküknek kötelező –, valamint indokolt lenne, hogy legyenek jobboldaliak is, de nekik igazából még meg kell szervezni önmagukat. A baloldaliaknak és a liberálisoknak nem ez a dolguk: nekik a túlszervezettségüket kell letisztítani. Legyen egy baloldali és legyen egy liberális csapat, mert ez a kavalkád túl zavaros. És mindkét társaság mondja meg világosan a Fidesz által kifosztott társadalomnak, hogy merre látja a kiutat. Az idő sürget: szeptembertől érkeznek a számlák.

Kárpáti János jegyzete a 2022. augusztus 4-i Esti gyorsban hangzott el.