„Klubrádió
Reggeli gyors

Az eddigi legijesztőbb támadás az alternatív iskolák ellen

15/11/2019 14:37

| Szerző: Klubrádió

Sok mindent visszarvertek már a múltban, de olyan mértékű kormányzati támadás még nem érte az alternatív oktatási intézményeket, mint most – mondta Szabó Zoltán, a Waldorf Szövetség elnöke. Hamarosan tárgyalnak a minisztériummal, remélik, sikerül megértetni, mi forog kockán.

2019. november 15. Reggeli gyors-részlet/Interjú Szabó Zoltánnal (19.11.15.)
06:33
00:00

Több, a köznevelési törvényt érintő módosítási javaslatot nyújtott be a kormányoldal az Országgyűlésnek november 12-én este. Köztük számos olyan, amely súlyosan érintheti az alternatív iskolákat,

Szabó Zoltán, a Magyar Waldorf Szövetség ügyvezetője szerint különösen sérelmes és ijesztő, hogy a köznevelési rendszerben megszűnne az alternatív pedagógia 2003 óta fennálló törvényi elismertsége. Ezen kívül teljesen átírnák az alternatív intézmények sajátos működésének jogi garanciáit tartalmazó törvényhelyet, megszüntetnék a kerettantervi rendszert, a miniszter pedig egy személyben dönthetne az alternatív intézmények sorsásról.

A kézi irányítás jogával felruházott tárcavezetőtől függő iskolák, óvodák ráadásul csak az oktatás tartalmában térhetnének el a többi intézménytől, ami kétségessé teszi például a Waldorf-iskolák számára nagyon fontos önigazgató működés jövőjét, és az is kérdés, mi lesz a sajátos végzettségekkel és a sajátos eszközök használatával.

Tanévnyitó a nyíregyházi Waldorf-iskolában
 
 Tanévnyitó a nyíregyházi Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában 2017. szeptember 1-jén. Az iskolában 14 elsős diák kezdi meg tanulmányait. MTI Fotó: Balázs Attila
 
 

Szintén nagyon ijesztő és szürreális, hogy mindez pedig nem csak az ezután induló iskolákra lenne érvényes, hanem 2020. április 1-jéig a már működő intézményeknek is újra kellene engedélyeztetniük magukat a minisztériumnál, úgy hogy megszűnne a fellebbezési joguk – tette hozzá. Szabó Zoltán – mint fogalmazott – nagyon bízik benne, hogy mindez áprilisi tréfa, komolyabbra fordítva a szót azonban inkább azt mondaná, hogy most nagyon-nagyon sok forog kockán.

A Waldorf Szövetség ügyvezetője elmondta, első körben, ahogy az lenni szokott, egyeztetést kezdeményeztek a közoktatási államtitkársággal – amúgy összefogva az Alapítványi és Magániskolák Egyesületével, hiszen nem csak Waldorf-, hanem általános alternatív iskolai ügyről van szó. Választ már kaptak, időpontot még nem a megkeresésükre, de várhatóan arra jövő hét elején kerülhet sor. Nagyon bíznak benne, hogy sikerül megértetni az Emberi Erőforrások Minisztériumával, mekkora károkat okoznának a javasolt módosítások – hangsúlyozta.

Szabó Zoltán szerint ugyan a múltban nagyon sok mindent sikerült visszaverniük, de ilyen mértékű támadás még nem érte az alternatív oktatási intézményeket. Az nem volt számukra derült égből villámcsapás, hogy egy salátatörvény-javaslatban rájuk vonatkozó részek is lesznek – mert arról egy találkozón már értesültek – de a tartalma az az volt. A javaslat elfogadásától kezdve ugyanis ezeknek az iskoláknak semmilyen biztosítéka nem lenne működésük folytatására. Ha az illetékes személy úgy határoz, hogy továbbélhet egy intézmény, akkor maradhat az iskola, de az ellenkező döntéshez is bármikor meglenne a szíve joga.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Szabó Zoltánnal
2019. november 15., péntek 06.45
riporter: Pálinkás Szüts Róbert