„Támogassa
Utcafront

Nyilasok, ÁVH, Terror Háza: az Andrássy út 60. története

31/01/2021 08:18

| Szerző: Klubrádió/szg

A hátborzongató Andrássy út 60. mellett azért vidámabb témái is voltak az Utcafrontnak, mint például Párizs, a Római-part vagy a Gutenberg ház.

2021. január 30. Utcafront (2021. január 30., szombat 17:00)
49:02
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta

A Szent Mihály útján ezúttal nem az ősz, hanem a nyár és nem beszökik, hanem tovasuhan és nem Ady, hanem Sylvester Ádám, aki egy nagy körrel folytatja párizsi sétáját fel a Pantheonig, onnan vissza a Luxemburg kerten át a Sorbonne mellett vissza a Szajna partjához.

Megszületett a Római parti vízió – milyen legyen a jövője ennek a patinás résznek, amelyről korábban végeláthatatlan és erőszakos viták zajlottak a mobilgát okán, de ennek most vége, a táj ökológiai tulajdonságainak megőrzése mellett civilek, városvédők és várostervezők, érintett üzletemberek és ott lakók megtalálták a közös hangot.

 
Római-part, kép: „Óvjuk meg a Római-part szépséges fáit" Facebook-csoport
 
 

Kívülről méltóságteljes, elegáns, belül csupa nyüzsgés, s ennek megfelelő sokterű labirintus - a XX. század legelején épült Magyar Nemzeti Bank titkairól hallhatunk Kelecsényi Kristóf építészet-történésztől.

 
Magyar Nemzeti Bank
 

Andrássy út 60. Kinek a nyilasok, kinek az ÁVH, kinek mindkettő emléke okán borzong a háta. Húsz éve itt létesült a Terror háza, és ettől is sokunknak hasonlóan rossz érzései támadtak. Torma Tamás a palota teljes történetét felidézi majd.

 
Terror Háza Múzeum (kép: Flickr.com)
 
 

Viszont a magyar szecesszió egyik legszebb épülete, a Gutenberg ház hallatán jókedvünk lesz, bár Kozár Alexandra arra is felhívja majd a figyelmünket, hogy a múlt rendszer gondatlansága és a rendszerváltás utáni rendszer trehánysága miatt, számos műérték veszett kárba ebben a palotában is.

 
Gutenberg-otthon (fotó: Pasztilla/Wikimedia Commons)
 
 

Utána elhagyjuk a várost, irány a Tisza-tó, mégpedig Snecivel utazunk tovább. Ez a neve annak a lakóhajócskának, ami valóságos műremek, Bene Tamás építész és csapatának munkája.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép:Flickr.com

Utcafront
2021. január 30., szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter