„Klubrádió
Reggeli gyors

Alig jutnak be bölcsődébe a gyerekek

3/09/2019 10:20

| Szerző: Klubrádió

Még mindig csak a gyerekek 17 százaléka jut hozzá a bölcsődei ellátáshoz, több mint 2500 településen pedig egyáltalán nincsen bölcsőde – erről a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke beszélt.

2019. szeptember 03. Reggeli gyors / részlet, Szűcs Viktória (19.09.03.)
05:44
00:00

A főváros, Pest megye térségében biztosan reménytelen dolog, de Nógrád, Tolna, Somogy és Heves megyében is kevés a hely – mondta Szűcs Viktória, a szakszervezet elnöke. Valahol azért problémás a bölcsődébe bejutás, mert nagy a település munkaerő-felszívó képessége, valahol meg azért, mert nincs elegendő bölcsőde. Az elmúlt pár évben 1-1 százalékok javult a bölcsődei helyek gyerekek számához viszonyított aránya. Most tartunk 17 százaléknál, ami elenyésző, főleg a 29 százalékos EU-átlaghoz képest, akkor meg különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Magyarország 2002-ben azt vállalta, hogy a gyerekek 33 százalékának biztosítja az ellátást. A 3200-ból mindössze 600 településen van bölcsőde.

Szűcs Viktória szerint bár épültek új intézmények az elmúlt években, az új férőhelyek több mint felét statisztikai trükközéssel hozták létre, nőttek a csoportlétszámok és a családi napköziket is átnevezték bölcsődékre. A szakszervezeti vezető szerint probléma, hogy a finanszírozás miatt a kisebb települések egyszerűen nem tudnak bölcsődét fenntartani, ugyanis ha egy gyermek 10 napnál többet hiányzik egy hónapban, elvész az utána járó állami támogatás, ezt pedig az önkormányzatok nem tudják pótolni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2019. szeptember 3. kedd 07.15
Műsorvezető: Dési János