„Klubrádió
Világháló

A Waterlooba menekült katalán és más különcök

19/04/2024 13:21

| Szerző: Klubrádió

A Világhálóban ezen a héten különc politikusokról volt szó, ellátogattunk Szlovákiába, Katalóniába és Argentinába is.

2024. április 19. Világháló (2024. április 19., péntek 15:30)
25:10
00:00
Műsorvezetők: Benda László Szerkesztők: Horváth Ádám
Így ajánlotta az adást Benda László műsorvezető.

Úgy tűnik, a Szlovákiában élő magyarok jelentős része Peter Pellegrinire szavazott az elnökválasztáson. Ez volt az első alkalom, hogy a magyarok körében nem egy nyugatos jelölt volt a legnépszerűbb – a különc elnökről Németh András, a HVG Kelet-Európa szakértője mesélt.

Carles Puigdemont jó nevű cukrászcsaládból származik, először újságíróként tevékenykedett, ami miatt az egyetemet is otthagyta. Később lokálpatrióta politikus lett – de hogy jutott oda a katalán függetlenség szellemiségét egész életében képviselő ex-elnök, hogy a hívei jóvoltából Waterlooban lakik? Nemes Gábor, a Klubrádió Barcelonában élő tudósítója mondta el. 

Carles Puigdemont
 
Legyen szabad Puigdemont és többi katalán, akiket politikai okokból börtönöztek be - erről szólt ez a berlini tüntetés 2018 áprilisában l Fotó: Montecruz Foto
 

Argentínában egy olasz származású anarchokapitalista rockzenészt választottak meg elnöknek Javier Milei személyében, akire egyre gyakrabban hivatkoznak El Loco-ként vagyis "őrült emberként". Hardy Mihály, a Klubrádió főszerkesztője mesélte el, miért készül éppen általános sztrájk az országban.

Milei (jelmezben) néhány évvel ezelőtt a költségvetésről énekel.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Világháló
2024. április 19., péntek 15:30
Szerkesztő-műsorvezető: Benda László
Társszerkesztő: Horváth Ádám
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa