„Támogassa
Reggeli gyors

A tudatlanság mint a járványvédelem nehezítője

29/12/2020 18:40

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A világjárvány kiváló táptalajt ad az összeesküvés-elméleteknek. Sík Endre szociológus szerint ezek híveire jellemző, hogy igazából nem is próbálnak tájékozódni az adott konteót életre hívó témában, hiszen a valóságról szóló információk csak zavart okoznának a szép, kerek, és alternatív történetben. Az összeesküvés-elméletekhez más tekintetben sem szükségesek lényegi, új információk, mert azok bevált sémákat követnek, egy újabb elbeszélés összerakásához úgymond elég csak a korábbiak díszleteit megváltoztatni. Társadalmi jelentőségüket pedig főleg potenciális veszélyességük adja – nagy gondot okozhat, ha a konteók terjesztői meghatározott csoportok ellen próbálják hergelni a többséget. A Társadalomtudományi Kutatóközpont külsős kutatója arról is beszélt, az oltásokat övező bizalmatlanságot szerinte csak a szakemberek tudják eloszlatni.

2020. december 29. Reggeli gyors - részlet 20.11.29. Sík Endre
18:35
00:00

A pandémia idején különösen fontos megvizsgálni, hogy hogyan viszonyulnak a jelenséghez az emberek, honnan szerzik információikat, valamint, hogy milyen következtetéseket vonnak le.

Sík Endre szociológus szerint az összeesküvés-elméletek hívei számára nem is kell feltétlenül információforrás, mert „az csak megzavarná az összeesküvés szépségét”. Ráadásul ezek a konspirációs elméletek nagyjából kész séma mentén működnek: vannak jó emberek és rosszak, akik valamilyen módon ártani akarnak előbbieknek, „csak a mechanizmusokat kell cserélgetni”. A Társadalomtudományi Kutatóközpont külsős kutatója szerint a koronavírus okzta világjárvány tökéletes táptalajt ad az ilyen elméletek számára.

Koronavírus - Megelőző fertőtlenítés a nyíregyházi idős
 
KatonákFotó: Balázs Attila / MTI
 

A szakember szerint ezek a teóriák egész addig kevésbé ártalmasak, amíg nem jelölnek előre meghatározott „bűnbandákat”, akiket ezért, például a pandémiáért felelőssé lehetne tenni. A rosszindulatú verziót úgy írja le, amivel egy ellenségkép ellen mozgósítani lehet a társadalmat, szélsőséges esetben akár a hadsereget is. Azt is hozzátette, hogy erre még politikát is lehet építeni. „Ez mindig a társadalmi megosztást, az intoleranciát és az amúgy is meglévő problémák elmélyítését fogja eredményezni” – tette hozzá.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az adatok, a számok önmagukban eltérően is értelmezhetők. Épp ezért félrevezetők lehetnek. Különösen, ha az idő szorításában egyszerűsítjük a rendelkezésre álló adatok alapján végzett számításokat. Példaként emelte ki a fertőzöttek számát. A hatékony védelemhez nem elég a csak a fertőzöttek számát tudni, érdemes megvizsgálni például a fertőzöttek korosztályonkénti eloszlását is.

Az védőoltással kapcsolatban Sík súlyos problémaként értékelte a bizalomhiányt. Szerinte a jelenlegi abszurd helyzetben nincs 100 százalékos biztonságú megoldás. Bizonytalan információk persze vannak, de szakértelem és idő hiányában nincs sok egyéb választás, mint bízni a szakértőkben, akik eldönthetik, hogy az esetlegesen fennálló kockázatok mellett javasolják-e egy vakcina alkalmazását.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2020.12.29. 9:33
Riporter: Dési János