„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

„A térkép egy különleges időkapszula”

12/07/2019 13:27

| Szerző: Klubrádió

Aki hivatásszerűen foglalkozik régi térképekkel, az saját szakállára nem gyűjtheti azokat. Nehéz lehet megállni, főleg, ha az ember gyermekkorától fogva érdeklődik a térképek iránt.

2019. július 12. Ötös - részlet 19.07.12. Plihál Katalin
47:00
00:00

Őszinte lelkesedéssel, és még annál is jelentősebb szaktudással beszélt kutatási területéről és szenvedélyéről, a térképtörténetről Plihál Katalin az Ötösben, pénteken.

Nem csak hazánk, és környezete, hanem egész Európa rajzolt másával foglalkozik  az Országos Széchényi Könyvtár nyugalmazott különgyűjteményi igazgatója. Elsősorban az 1528 és 1800 közötti időszakot vizsgálja, különös tekintettel a településnevekre, valamint a a 16-17. századi térkép sokszorosítás módszereiről tart előadásokat, és publikál.

Gálvölgyi János kérdésére elmondta, már gyerekkorában érdekelték a térképek, igazán komolyan pedig egy földrajzi tanulmányi verseny után kezdett el foglalkozni a témával.

Plihál Katalin elmondta, a térképek különlegessége abban rejlik, hogy sokkal több információt tartalmaznak, mint amit elsőre gondolna a szemlélő. A térkép nem csak egy adott területet mutat be, hanem azt is, mikor, hol, hogyan, miért készült. Sokszor információ gazdagabb, mint egy földrajzkönyv.

Az is kiderül egy térképről, hogy a készülte idején, milyen volt éppen a klíma, azért van, hogy jól ismert tavak bizonyos évszázadokban megjelennek a térképeken, máskor nem, attól függően, hogy éppen kiszáradtak, vagy újra vízzel teliek.

Ez egy egységes jelrendszer – tette hozzá –, amelyet mindenhol, mindenki ért.

A térképtörténész elmondta, 1528-ban jelent meg az első magyarországi térkép, amely már 1514-ben elkészült. A 16.-17. században készült térképek ma már műkincsnek számítanak. Nem csak különleges kivitelezésük, hanem alacsony példányszámuk miatt is. A legelsőből például ma már csak egy van. Azt az Országos Széchenyi Könyvtárban őrzik.

Gálvölgyi János kérdésére, miszerint ő gyűjt-e térképeket, elmondta Plihál Katalin, hogy amíg a könyvtárban dolgozott nem tehette, ez előírás volt, amióta nyugalmazott már vannak neki is földgömbjei, térképei.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:Pixabay.

Ötös
2019.07.12. 10:00
Műsorvezető: Gálvölgyi János