„Klubrádió
Reggeli gyors

"A pszichológiai tesztek kijátszhatók"

13/12/2021 09:09

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nemcsak a társadalom és a rendvédelem nőkkel szembeni diszkriminációjáról van szó, a szolgálatra alkalmatlan rendőröket nem  olyan egyszerű kiszűrni – véli Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje a készenléti rendőrnő megerőszakolása kapcsán.

2021. december 13. Reggeli gyors - részlet 21.12.13. Fazekas Tamás
07:38
00:00

A Készenléti Rendőrség egyik bevetési alosztályán dolgozó Zsiga Katalin őrmester azt állította, két kollégája megerőszakolta őt. Az őrmester a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészségen feljelentést tett.

Egy nyugalmazott rendőrőrnagy korábban azt mondta az ATV-nek, hogy amennyiben a rendőrnő megnevezte az elkövetőket és tettüket egy állítólagos videó is bizonyítja már fel kellett volna őket függeszteni.

"Ha ez valóban megtörtént, akkor nagyon nagy baj van a mentális szűréssel a magyar rendőrségen" – mondta mondta a rendőrőrnagy, aki szerint ez visszavezethető a hatalmas létszámhiányra. "Ha már nincs ló jó a szamár is alapon gyakorlatilag mentális szűrés nélkül beléphet valaki a magyar rendőrség kötelékébe" – foglalta össze a problémát. A rendőrség közleményben utasította vissza a véleményt.

Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje azt mondta a Klubrádiónak, hogy ő ugyan nem lát rá a rendőrségen belüli helyzetekre, de a pszichológiai alkalmassági vizsgálatok nemcsak a felvétel alkalmával, de meghatározott esetekben, és rendszeres ellenőrzésnél, időközönként újra elvégezhetők. Hozzátette, Magyarországon általánosan jellemző probléma e tesztek kijátszhatósága, de ez a probléma nemcsak itthon jelent komoly gondot.

Szerinte a rendőrség tradícionálisan "macsó" szervezet, ahol férfiak szolgálnak többségben. Hangsúlyozta, ez még nem jelenti azt, hogy tipikusan nőgyülölő szervezetről van szó, azonban e tradícióból, illetve a magyar társadalom általános, a nőkkel szemben diszkriminatív voltából adódik.

Hozzátette, az ilyen esetek kivizsgálásánál nagyon nagy az eljárási, nyomozati hiba kockázata. A határ menti szolgálat rendkívüli terhet ró az ott szolgálatot teljesítő rendőrökre, ahol a nagyon brutális eljárások sem ritkák, és ilyen környezetben történt az állítólagos erőszak.

A Magyar Helsinki Bizottság csak akkor tehet bármit is, ha az ügyben megkeresik. Hasonló esetként emelte ki Fazekas a Zsanett-ügyet, amelynek során a nyomozóügyészség eljárásait kifogásolta. Az ügyről és az annak kapcsán megfogalmazott kritikákról a vizsgálatot végző független szakértői bizottság jelentésében olvashatnak bővebben. A bizottság tagja volt Fazekas Tamás is.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Fazekas Tamással
2021.12.13., hétfő 7:33
Riporter: Szénási Sándor