„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

A piros lámpa a bringásnak is piros

24/05/2021 06:34

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A közlekedés egy társasjáték, amely csak akkor élvezetes, ha mindenki betartja a szabályokat. Az autós, a kerékpáros, a gyalogos is. Ezt már gyerekkorban meg kellene tanulni.

2021. május 19. Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2021. május 19., szerda 13:00)
49:26
00:00
Műsorvezetők: Fábián László

Közlekedési morál szempontjából is egyfajta kompország vagyunk, hiszen ha megnézzük például Hollandiát, ott egész másképp viselkednek a kerékpárosok, mint mondjuk Oroszországban. És a kettő között vagyunk mi. Hányszor látunk a piroson lazán áthajtani egy bringást, aki még szét sem néz? De elég átpillantani csak Ausztriába, ahol az általános iskola negyedik osztályában kötelező tanulni alapvető közlekedési ismereteket, sőt vizsgázni is kell belőle, majd a gyerekeknek lehetőségük van arra is, hogy az elméleti oktatás után gyakoroljanak és úgynevezett kerékpáros jogosítványt kapjanak. Ami azért egy 10-11 éves gyereknek nagy szó, büszkélkedni is lehet vele.

 
 Fotó: BringaAkadémia
 

A közlekedés egy olyan társas tevékenység, amelyben mindenkinek ismerni kell a szabályokat és azokat be is kell tartani, különben tragédia is lehet. Minél korábban ráébred erre valaki, annál jobb. A BringaAkadémia –egy nemzetközi projekt keretében- oktatási anyagokat állított össze 9-12 éves gyerekek számára, hozzá szülői, tanári kézikönyvet is készített, hogy a gyerekek biztonságát növelje, a közlekedési kultúrát erősítse. Nem elég, ha a gyerek tud harminc métert enyhe lejtőn egyenesen gurulni a bringával – ecsetelte a helyzetet Abelovszky Tamás programvezető az Élőben a városból című műsorunkban. A bringázókat meg kell tanítani arra is, hogy miként kell kanyarodni, hogyan kell kezelni a féket, a váltót. Fontos az is, bár kevesen gondolnak rá, hogy hátra is kell nézni időnként, miközben egyenesen kellene tovább haladni, egy kézzel is kell tudni vezetni, hiszen a másikkal irányjelzést adunk.

A szülőknek arra is figyelniük kellene, hogy a gyereknek megfelelő méretű és műszaki állapotú bringája legyen. Ha túl nagy, akkor bizonytalanná tesz, mert nem ér le a láb, ha túl kicsi, akkor kanyarodásnál akár le is érhet a térd az útra, ami igen csúnya sebeket tud okozni. Abelovszky Tamás fejvédő használatát mindenképpen javasolja, bár ez a KRESZ szerint nem kötelező, csak lakott területen kívül 40 kilométeres sebesség fölött. A másik fontos védőfelszerelés a kesztyű. Persze lehet kapni térdvédőt, könyökvédőt, gerincvédőt is, de ezek már nem teszik annyira komfortossá, szabaddá a kerékpározást.

Kerékpársávot alakítottak ki a fővárosi Villányi úton
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 
 

A BringaAkadémia  közlekedési kisokosa a gyerekek nyelvén íródott, megismerteti az alapvető szabályokat velük, a KRESZ-táblák egy részét, amelyek számukra fontosak. Az viszont már a szülők, vagy a tanárok feladata, hogy megtanítsák, mit kell csinálni egy táblánál. Nem elég bemagoltatni, hogy ez a tábla neve, ezt jelenti, azt is el kell mondani, hogy mi a teendő, ha a gyerek ilyen és ilyen táblát lát az úton. Különben nem sokat ér az ismeret.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook/BringaAkadémia.

Élőben a városból
2021.05.19. 13:00
Műsorvezető: Fábián László