„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Miért ne váltsunk indokolatlanul sávot - bosszantó dugók, ideges emberek

27/07/2020 13:49

| Szerző: Klubrádió

Akinek autója van, valószínűleg már tapasztalta a spontán dugók bosszantó jelenségét. Amikor minden előzmény nélkül, hirtelen egy dugóban találjuk magunkat, majd azt, amikor a több kilométeres araszolás után a végére érve, meglepődve tapasztaljuk, hogy mindez különösebb ok nélkül történt. Egy városi legenda szerint ennek oka, hogyha már egyetlen autós nem ugyanabban a ritmusban közlekedik, az felborítja a teljes közlekedést, Orosz Csaba közlekedési szakértő beszélt erről.

2020. július 21. Ötös - Bódy Gergővel / részlet, Városi legendák (2020. július 21., kedd 10:00)
10:52
00:00

Orosz Csaba szerint a spontán dugók kialakulását nagyon jól jellemzi az a mondás, amit pillangóhatásnak is nevezünk, mely úgy terjedt el, miszerint  pillangó egyetlen szárnycsapása a Föld egyik oldalán tornádót idézhet elő a másikon. Tehát, ha egyetlen sofőr rosszul előz vagy feleslegesen fékez, vált sávot, akár pillanatok alatt kialakulhat a kocsisor.

Dugókkal kapcsolatos alapkutatásokat hazánkban ritkán végeznek, de egyértelműen van különbség például egy holland, német, olasz vagy török dugó között, függ az emberek vérmérsékletétől, az ottani közlekedési kulturától, vagy a népesség számától is.

 
Rudy and Peter Skitterians /Pixabay
 

 

Orosz Csaba hozzátette, hogy az autósok habitusának palletája meglehetősen színes, hazánkban sok az olyan vezető, akik beállnak a belső sávba és villogva letolnak mindenkit az útról, aztán léteznek önkéntes rendőrök, akik csakis a megengedett sebességet használják, és azt vallják, mindenki sorakozzon fel mögöttük - később ezekből következik az ökölrázás.
Sok a  stresszes vezető, rengeteg az autós-autós, autós-gyalogos, autós-kerékpáros konfliktus is. Ennek elkerüléséhez szükséges lenne egy paradigmaváltás, vannak nemzetek, ahol az autósok fegyelmezettek és a "szabályszegőknek" azt is rögtön jelzik, hogy mi az, ami az ottani közlekedési kultúrában nem elfogadott.

A közlekedési szakértő elmondta, hogy a fegyelmezettségen rengeg minden múlik, az említett országokban, ahol nem jellemző a kihangosító nélküli telefonálás, viszont mindenki figyel, elkerüli az indoklatlan sávváltást is, kevésbé alakulnak ki kocsisorok. Nálunk az autósok türelmetlensége és össze-vissza sávváltása, okozza a legnagyobb gondot.

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattinva hallgathatja meg!

Ötös - Bódy Gergővel
2020. július 21., kedd 10:00
Szerkesztő: Timár Ágnes