„Klubrádió
Reggeli gyors

A magyarok nagy részét egyáltalán nem érdekli a romák sorsa, nem is tenne értük semmit

17/12/2019 14:45

| Szerző: Klubrádió

Nagyon kevesen mutatnak empátiát a romák helyzetével kapcsolatban, a többség teljesen közömbös - derül ki az ELTE és a Medián kutatásából. 13 százalék romaellenes csoportokhoz is csatlakozna, és csak 14 százalék segítene.

2019. december 17. Reggeli gyors / részlet, Kende Anna (19.12.17.)
05:50
00:00
Kende Anna egyetemi docens, ELTE szociálpolitikai intézetének vezetője beszélt nálunk az egyetem és a Medián kutatásáról, amelyben a többség hozzáállását vizsgálták a magyarországi romákhoz. Arra jutottak, hogy a magyarok 86 százaléka semmit nem tenne a romák helyzetének javításáért.

Kende Anna elmondta: nem közvélemény-kutatást végeztek, az volt a cél, hogy feltérképezzék, mi áll a problémák hátterében, és hogyan lehet változtatni rajta.

Azt tapasztalták, hogy az emberek nagy százalékban közömbösek a romák ügyében. Sokan nem tennének semmit értük, 13 százalék csatlakozna olyan kimondottan romaellenes csoportokhoz, amelyek korlátozni akarják a romákat, integrációjukat, és hasonló azok aránya, akik segítséget nyújtanának adományokkal, vagy politikai cselekvéssel, antidiszkriminációs csoportokhoz csatlakozással.

Hangsúlyozta, ennél kisebb szokott lenni a közömbösség. Ők kifejezetten az előítéletességet vizsgálták; azt, hogy a közbeszéd, és ami ebből átmegy a médiába, tehát a politikusok romákat érintő kijelentései mennyire mobilizálják az előítéleteseket, és hogy valósul meg ennek a fordítottja, ha valaki nem előítéletes, az hajlamosabb lesz-e segíteni, ha erre sarkalló beszédeket hall.

Nagyon kevesen mutatnak empátiát a romák helyzetével kapcsolatban, ezen kellene változtatni, hogy többen próbálják meg beleélni magukat, milyen diszkrimináció áldozatává válni, háromszor olyan nehezen eljutni ugyanoda. Nem mondaná, hogy a magyarok nem szolidárisak, csak az a kérdés, hogy kivel. Sokan nagyon leszűkítik a kört, úgy gondolják, a romák nem érdemlik meg a szolidaritásukat, ellenben a családjuk vagy az állatmenhelyek nagyon is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli gyors
2019.12.17. 08:30
Műsorvezető: Dési János