„Klubrádió
Esti gyors

Menstruációs szegénység miatt maradnak ki az iskolából

2/05/2019 12:31

| Szerző: Klubrádió

Sok szegény családnak gondot okoz, hogy nincs pénze intimhigiéniás termékekre, ezért sok fiatal lány menstruációja idején kénytelen otthon maradni. L. Ritók Nóra szerint a leszakadó térségekben az iskoláknak fel kell készülniük erre a problémára.

2019. április 30. Esti gyors (részlet) 04. 30. interjú L. Ritók Nórával
06:35
00:00

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai vezetője az Esti gyorsban beszélt a problémáról. Elmondta: nem készült még felmérés arról, hogy hány nőt érint a szegénységnek ez a formája, de nem is tudja elképzelni azt a kutatást, amely hitelesen mutatná be a problémát, hiszen nagyon nehéz róla beszélni.

A Prima Primissima Díjas pedagógust is sokként érte, amikor egy mélyszegénységben élő lány elmesélte neki, hogy az iskolában jött meg a menstruációja, és nem volt nála semmi, így átütött a nadrágján, amiért csúfolták az osztálytársai. Mikor megérdeklődte, mit tesznek ilyenkor, kiderült, hogy az intimhigiéniás termékek megvásárlása a szegény családok egy részének gondot jelent. Akinek a hónap végéig nem tart ki a pénze, annak ez se fog beleférni, különösen, ha több lány is van a családban – tette hozzá L. Ritók Nóra.

Kiemelte: a lányok 19. századi módszerekkel, lepedődarabbal, rongydarabbal próbálják megoldani a problémát, amit a 21. században, iskolai körülmények között nem lehet felvállalni, ezért inkább otthon maradnak. A háziorvos ad igazolást, és egy-két napot a szülő is igazol. A helyzet így a pedagógusok előtt is rejtve marad.

„A szegénységgel nem szeretnek szembesülni az emberek és nem szeretik bevallani sem” – fogalmazott. A serdülő lányoknak még nehezebb a helyzetük az életkori sajátosságok és a kortárs csoportok miatt.

Cigánytelep Tiszavasváriban
 
 Bokorra dobott ruhák száradnak Tiszavasváriban
 Fotó: Balázs Attila / MTI
 


Pozitívumként említette, hogy egyre több civil szervezet próbál segíteni. L. Ritók Nóra hangsúlyozta: az iskoláknak fel kell készülniük erre a problémára a leszakadó térségekben, tartaniuk kell készletet intimhigiéniás termékekből. A pedagógusoknak pedig bizalmi helyzetet kell kialakítaniuk a lányokkal, hogy merjenek kérni.

A Magyar Vöröskereszt is felfigyelt a problémára, ősszel 4350 lánynak juttatnak el ilyen termékeket – hangzott el a műsorban.

Van olyan cég is, amely évről évre gyűjtést szervez hajléktalan nők javára Virág helyett méltóságot! címmel, a többi között higiéniai cikkeket és tisztálkodószereket juttatva el a rászorulóknak.

Az interjút a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Esti gyors / Interjú L. Ritók Nórával
2019. április 30., szerda 18.30
Műsorvezető: Lampé Ágnes