„Támogassa
Reggeli gyors

A magyar kormány a Facebookon keresztül exportálja a nacionalizmust

10/02/2022 07:57

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A választási osztogatás legalább 1800 milliárd forinttal terheli meg a magyar költségvetést, és Márki-Zay Péter szerint az infláció teljesen elértékteleníti a nyugdíjemelést, de bízik abban, hogy az európai ügyészséghez való csatlakozással Magyarország megkapja az eddig visszatartott 2500 milliárd forintos EU-támogatást. Hogyan aktivizálja Orbán a helyi Facebook-oldalak révén a határontúliakat a saját érdekében? Nemzetközi lapszemle.

2022. február 10. Lapszemle 20220210/Csernyánszky
05:55
00:00

Tovább növeli választási kiadásait a magyar kormány, hisz minden eddiginél magasabb nyugdíjkiegészítést kezdett el kipostázni, és további családi adókedvezményeket illetve adómentességeket biztosít – írja a Financial Times, amely szerint mindez legalább 5 milliárd euróval (1800 milliárd forintot) terheli a költségvetést, miközben a Magyar Nemzeti Bank és számos közgazdász is arra figyelmeztet, noha rövid-távon megugrik a fogyasztás, alaposan megnöveli az inflációt, illetve és a külkereskedelmi mérleg is import felé dől.

A közvéleménykutatások jelen pillanatban Fidesz előnyét jelzik, de sok a bizonytalan szavazó. A Financial Times elemzése szerint Orbán felhagyott a korábbi szigorú fiskális politikával, amelynek eredményeképp - a magánnyugdíjak államosításával és pénzügyi, energia, kiskereskedelmi és telekommunikációs szektorra kivetett rendkívül magas adókkal - kikormányozta az országot a 2008-as válságból. A lap megemlíti Orbán nemrégi Facebook-posztját, hogy amit a szocialista kormány 2009-ben elvett – azaz a 13. havi nyugdíjat, azt most a Fidesz-kormány visszaadja.

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnökjelölt pedig arra hívta fel a figyelmet a Facebookon, írja a FT, hogy a magas infláció gyakorlatilag elértékteleníti a nyugdíjemelést.

Orbán Viktor Donald Trumppal folytatott telefonbeszélgetést
 
Orbán Viktor Donald Trumppal folytatott telefonbeszélgetést
 
Budapest, 2022. január 18. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök Donald Trump volt amerikai elnökkel folytat telefonbeszélgetést a Karmelita kolostorban 2022. január 18-án. Egymás kölcsönös politikai támogatásáról, a magyar-amerikai kapcsolatokról és a migrációról is szó volt Orbán Viktor és Donald Trump tárgyalásán. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

 

Magyarország nem fogad be több NATO-katonát – mondta Szijjártó Péter az Euronewsnak annak kapcsán, hogy az orosz-ukrán-konfliktus miatt az Egyesült Államok Lengyelországba és Romániába újabb csapatokat vezényelt, a németek pedig Litvániába küldtek erősítést. A NATO-csapatok már jelen vannak Észtországban épp úgy, mint Litvániában és Lengyelországban. Megismételte, amit már az Orbán-Putyin-találkozó napján az Izvésztyija újságnak mondott, Magyarországon vannak NATO-csapatok, ami a magyar hadsereget jelenti, mivel Magyarország NATO-tag.

A magyar hadsereg remek formában van, garantálja az ország biztonságát, de szerinte inkább diplomácia eszközöket kell bevetni, amit melegen a nyugati kollégák figyelmébe ajánlott, mert mint mondta, egy esetleges háború roppant súlyos következményekkel járna egy olyan kis országra nézve, mint Magyarország. A magyar külügyminiszter szerint az oroszokkal szembeni szankciók nem fognak működni, hiába tervez ezzel a Nyugat.

A magyarok lakosság a zöld fejlesztéseket, a karbonsemlegességet szeretné a kormány prioritásai között látni, gyakorlatilag az első helyen, ezzel pedig nemzetközi összehasonlításban az élen áll – derül ki a YouGov Cambridge Globalism projektjének elemzéséből. A britek a rasszizmus elleni küzdelmet mondták a legfontosabb kormányzati feladatnak, a görögök a migrációt szeretnék mérsékelni (ők vezetik ezt az összehasonlítást). A magyarok ezt annyira szeretnék, mint az olaszok (42%).

Az EUObserver információi szerint a jövő héten dönthetnek Brüsszelben a Pegazus vizsgáló bizottság felállításáról, miután egyre több érintett van a megfigyelési botrányban. Az izraeli kémszoftver használatát először Magyarország és Lengyelország is tagadta, végül kénytelen volt beismerni. A magyar adatvédelmi hivatal vizsgálatot indított, amit azzal zárt le, hogy a kormány semmilyen törvénytelenséget nem követett el. A bizottság felállítását egyébként legfőképp az Újítsuk meg Európát liberális frakció lengyel tagja indítványozta.

U.S. News & World Report is lehozza Márki-Zay Péter reményteljesnek mondott kijelentését, ami egy szerdai gazdasági fórumon hangzott el, hogy bízik abban, hogy a korrupcióellenes intézkedésekkel és az Európai Ügyészséghez való csatlakozással elhárul az akadály az elől, hogy Magyarország majd megkaphassa az Orbán-kormány jogellenes intézkedései miatt megvont uniós támogatásokat, és ez beindíthatja a gazdasági növekedést hazánkban. 2500 milliárd forintról van szó.

Az ellenzék február 23-án mutatja be a gazdasági programját.

A magyar kormány a facebookon keresztül exportálja a nacionalizmust – olvashatjuk az amerikai CEPA agytröszt (Az Európai Politikai Elemzések Központja) elemzésében, - így próbálja a magyar diaszpórának eladni illiberális ideológiáját. Legfőképpen azt, hogy a Tiranon után leszakadt magyar közösségek az összes környező országban rosszul élnek és hátrányosan megkülönböztetik őket. Orbán ezen mérgező és a közösségeket destabilizáló üzenetei persze a hagyományos sajtótermékekből is árad – állapította meg az International Republican Institute’s Beacon Project.

A magyar kormány a 2018-as adatok szerint 8 év alatt tízszeresére növelte támogatásukat. Eredménye? A Felvidékma szlovák portál a választásokon Orbán Viktor támogatására szólította fel 54 ezer Facebook-követőjét. Romániában 3 Facebook-oldalt támogat a magyar kormány, ahol 200 ezres az elérés, évi 7%-os növekedést mutat a felhasználói tábor. Kárpátalján 10-ből 4 sajtóorgánum nyitott a magyar kormány narratívájára. Prognózisok szerint mindezek a választást is eldöntő 1-2 képviselőt is hozhatnak nekik a parlamentben.