„Klubrádió
Reggeli gyors

A letelepedési kötvény a kínai elitet vonzza Magyarországra

25/04/2024 14:08

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Jön a letelepedési kötvény 2.0, amely révén külföldi állampolgárok lakhatási engedélyt szerezhetnek Magyarországon, amennyiben ingatlant vásárolnak vagy alapítványi egyetembe raknak pénzt. A kínai felső közép- és az elit osztály szereti, hogyha külföldön is van egy menedéke, bár ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy Magyarországon is fognak élni életvitelszerűen – erről Salát Gergely Kína-szakértő, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense beszélt a Reggeli gyors című műsorban.

2024. április 25. Reggeli gyors (2024.04.25.) Salát Gergely
09:21
00:00

"A kínai emberekre jellemző a biztonsági játék: szeretik a portfóliójukat diverzifikálni, és miután a kínai történelemnek az elmúlt 100 éve nagyon fordulatos, változatos és kíméletlen volt – a kínai felső középosztály és az elit szereti, hogyha külföldön is van egy menedéke, ahol meghúzhatja magát" – mondta Salát Gergely Kína-szakértő a letelepedési kötvény 2.0 kapcsán.

Hozzátette, az előző letelepedési államkötvénynek a tapasztalatai azt mutatják, hogy bár kb. 15 ezer kínai jutott magyarországi letelepedési engedélyhez, de ennyien nem költöztek ide. A kínai elit tagjai jellemzően transznacionális üzletemberek, akik rövid időn belül több országban is megfordulnak és üzletelnek.

Minden országnak más konstrukciója van a letelepedési kötvényekre; van, ahol pénzt kell befektetni, van, ahol ingatlant kell vásárolni, máshol mindenféle vállalásokat kell tenni – emlékeztetett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense. A fejlett országok szeretik bevonzani más országok elitjét, akik pozitív módon járulnak hozzá az adott országhoz. A kínai elit az anyagi lehetőségeihez képest válogat az országok között: "nyilvánvalóan a kínai milliárdos nem Magyarországra fog jönni, hanem New Yorkban fog magának venni egy apartmant, vagy Los Angelesbe egy villát" – mondta Salát.

Bár a kínai társadalomban évszázados hagyománya van az elvándorlásnak, az elmúlt bő egy évtizedben felgyorsult ez a folyamat. Hszi Csin-ping alatt a politika bekeményített a korrupcióellenes harcban. Sokkal bizonytalanabb lett azoknak az élete, akik az elmúlt évtizedek reformjai során tettek szert jelentős vagyonra. Őket most elkezdték előszedegetni, persze politikai alapon, ezért érzik sokan úgy, hogy külföldön biztonságosabb lenne számukra. 

Hozzátette, a kötvény vásárlása nem jelenti feltétlenül azt, hogy az adott személy életvitelszerűen az adott országban is él.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Salát Gergellyel
2024. április 25., csütörtök 07:12
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János